Υγεία

Ήπαρ: Αυτές είναι οι 6 συμβουλές για καλή λειτουργία του συκωτιού

Το ήπαρ είναι από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού ενώ ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, μπορεί να το οδηγεί στη συσσώρευση λίπους και τη χρόνια ηπατοπάθεια.

Το ήπαρ είναι ένα ζωτικό όργανο, ένα αληθινό «εργοστάσιο» του οργανισμού καθώς εκτελεί περισσότερες από 400 λειτουργίες - όλες απαραίτητες για να συντηρηθούμε στη ζωή.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η ρύθμιση του σακχάρου, ο μεταβολισμός των θρεπτικών ουσιών και η σύνθεση ενζύμων και πρωτεϊνών.

Το ήπαρ αποτελεί επίσης φίλτρο των κοιλιακών οργάνων,  αφού δέχεται το αίμα από όλες τις φλέβες της κοιλιάς.

Όπως αναφέρει ο γαστρεντερολόγος Μανώλης Συμβουλάκης, διευθυντής της Β' Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι επιζήμιος για την ηπατική λειτουργία. «Η καθιστική ζωή, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες  και η παχυσαρκία αποτελούν βασικούς παράγοντες για την διατάραξη της ηπατικής λειτουργίας», λέει. «Σχετίζονται επίσης με την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, δηλαδή με την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος».

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος επηρεάζει ποσοστό 20-30% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού. Ειδικά στη Δύση, όμως, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%.

Η διαταραχή αυτή αποτελεί τη συχνότερη μορφή χρόνιας ηπατοπάθειας. Σε αρκετές περιπτώσεις , όμως, δεν προκαλεί συμπτώματα και γι' αυτό αποτελεί μια «σιωπηρή»απειλή για την υγεία.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Υπολογίζεται ότι το 70% των πασχόντων από λιπώδη νόσο του ήπατος εκδηλώνουν κάποια στιγμή και μεταβολικό σύνδρομο.

«Η υιοθέτηση μερικών απλών συνηθειών συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου και την υποστήριξη της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας, ενώ γενικότερα ωφελεί τον οργανισμό», τονίζει ο κ. Συμβουλάκης.

Στη συνέχεια παρατίθενται μερικά σημαντικά μέτρα που θα μπορούσατε να λάβετε.

Μην κάνετε κατάχρηση φαρμάκων

Η  πολυφαρμακία και η λήψη φαρμάκων  για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να βλάψουν το ήπαρ. Καλό είναι να παίρνετε μόνο τα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός και αυστηρά στη συνιστώμενη δοσολογία.

Μην καταναλώνετε λιπαρές τροφές

Η συστηματική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιβαρύνει σημαντικά το ήπαρ, το οποίο αναγκάζεται να εργάζεται σκληρά για να επεξεργαστεί ορισμένα συστατικά τους.

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση βοηθούν το ήπαρ να εκτελεί χωρίς προβλήματα τις ζωτικές λειτουργίες του.

Προσπαθήστε να έχετε υγιές σωματικό βάρος

Τα περιττά κιλά προκαλούν συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση:

  • Σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
  • Μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος
  • Ηπατικής ανεπάρκειας ή καρκίνου του ήπατος (όταν η λιπώδης νόσος του ήπατος βρίσκεται πια σε προχωρημένο στάδιο).

Για να προστατευθείτε ακολουθήστε, με τη βοήθεια ενός ειδικού, μία υγιεινή διατροφή που θα σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά σας κιλά, συνιστά ο κ. Συμβουλάκης.

Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ

Η συστηματική και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι καταστροφική για τον οργανισμό, αφού το αλκοόλ  είναι τοξικό για το ήπαρ. Αντιθέτως, η συνετή κατανάλωση αλκοόλ (λ.χ.  1 ποτό ημερησίως) έχει φανεί ότι μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις.

Προστατεύστε το ήπαρ σας από τις λοιμώξεις

Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, είναι δυνατό να προσβάλουν το ήπαρ, προκαλώντας ακόμα και ηπατίτιδα Α.

Να μην καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα ή ωμά, εάν δεν είστε σίγουροι ότι έχει προηγηθεί καλό και σχολαστικό πλύσιμο.

Να λαμβάνετε ειδικά σκευάσματα

Στο εμπόριο διατίθενται ειδικά σκευάσματα για καλή ηπατική λειτουργία. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για ποιο θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για εσάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές