Οικονομία

"Άλμα ανάπτυξης" βλέπει ο Moody's: Έρχεται "χρυσή" δεκαετία για Ελλάδα-Κύπρο - "Χαμηλή και αβέβαιη" η ευρωπαϊκή οικονομία

Πρόβλεψη άκρως αισιόδοξη έκανε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's για Ελλάδα και Κύπρο, καθώς για την επόμενη 10ετία "βλέπει" πυρετώδεις ρυθμούς ανάπτυξης. Ως τις χώρες με τη μεγαλύτερη δυνητική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Το μεγαλύτερο άλμα στη δυνητική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας αναμένεται να καταγράψουν Ελλάδα και Κύπρος.

Αυτό υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του, στην οποία ωστόσο προσθέτει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να παραμείνει η χώρα με την πιο αργή ανάπτυξη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Στην έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης παρατηρεί ότι η χαμηλή και αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ την επόμενη δεκαετία θα καταστήσει τα κράτη-μέλη της Ένωσης πιο ευάλωτα σε «σοκ» και, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενδεχομένως να περιορίσει τα πιστωτικά τους προφίλ.

«Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η ευρύτερη τάση μεταξύ των μελών είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η παραμονή της σε υποτονικά επίπεδα τη δεκαετία του 2020» σημειώνει ο συντάκτης της έκθεσης, Πίτερ Μπράιμαν.

«Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης επιβαρύνουν το outlook για την οικονομική ισχύ και κάνουν πιο δύσκολο για τα κράτη να έχουν και να αποπληρώσουν υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος» προσθέτει.

«Αυτό θα περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις ή ακόμα και θα αυξήσει τις καθοδικές πιέσεις την επόμενη δεκαετία» τονίζει ακόμη.

Όπως επισημαίνει η Moody's, η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για τη γήρανση του πληθυσμού αναφέρει ότι η δυνητική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί οριακά την επόμενη δεκαετία από τα ήδη χαμηλά επίπεδα, στα οποία βρίσκεται σήμερα.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ στηρίζονται σε αβέβαια κέρδη στην παραγωγή και τις επενδύσεις, ως αντιστάθμισμα μιας πιο βέβαιης πτώσης στην προσφορά εργασίας εξαιτίας των δημογραφικών μεταβολών -κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο η ανάπτυξη να είναι ακόμα πιο αδύναμη από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ