Συνωστισμός στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο: Το Λονδίνο στέλνει & δεύτερο πολεμικό πλοίο κατά του Ιράν – Δείτε εικόνες & βίντεο

Δημοσίευση: 13 Ιουλίου 2019, 1:55 μμ

Αυξάνεται κατακόρυφα η ένταση στον Περσικό Κόλπο, καθώς μετά την υψηλή συγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ, ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία και η Βρετανία, ενόψει της κρίσης με το Ιράν.


Οι δυτικές δυνάμεις έχουν αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική δύναμη που επιχειρεί στα νερά του Περσικού Κόλπου μετά τον «πόλεμο» των δεξαμενόπλοιων και τη κατάσχεση ενός ιρανικού σκάφους από το Βρετανικό ναυτικό.

Η περαιτέρω ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων ελλοχεύει κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή καθώς και σε αύξηση των «θερμών επεισοδίων» μεταξύ της Δύσης και του Ιράν.

Η Βρετανία θα αυξήσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στον Κόλπο επισπεύδοντας την ανάπτυξη ενός δεύτερου πολεμικού πλοίου, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, αν και ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt υπογράμμισε πως η Βρετανία δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση με το Ιράν.

Το αντιτορπιλικό HMS Duncan καταπλέει στον Κόλπο για να αντικαταστήσει τη φρεγάτα HMS Montrose, που βρίσκεται ήδη εκεί, ώστε να συνεχίσει να εγγυάται την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» σε αυτή τη ζώνη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.


Η ανάπτυξη αυτή, η οποία ήταν προγραμματισμένη, επισπεύσθηκε, διευκρίνισε μια κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία τα δύο πλοία θα παραμείνουν αμφότερα παρόντα στην περιοχή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση έχουν ενταθεί αφότου η Βρετανία συνέλαβε ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο στο Γιβραλτάρ και το Λονδίνο ανακοίνωσε πως το δεξαμενόπλοιο British Heritage, το οποίο διαχειρίζεται η πετρελαϊκή εταιρεία BP, προσεγγίσθηκε από ιρανικά σκάφη στο στενό του Χορμούζ ανάμεσα στο Ιράν και την αραβική χερσόνησο.

«Αντιδράμε σ’ αυτό που συμβαίνει με μετρημένο και προσεκτικό τρόπο και είμαστε σαφείς έναντι του Ιράν ότι δεν επιδιώκουμε να κλιμακώσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Hunt στο Sky News.