Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο: Τι θα συζητηθεί για την πορεία της οικονομίας

Δημοσίευση: 13 Ιουλίου 2019, 9:49 πμ

Γι αη΄μερα στις 10:00 είναι κανονισμένη η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το οικονομικό επιτελείο για τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα Σάββατο στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς, Απόστολο Βεσυρόπουλο, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γιώργο Ζαββό.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Σταϊκούρας είχε διαδοχικές επαφές για τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας, ανάμεσά τους τα «κόκκινα» δάνεια και η ρύθμιση των 120 δόσεων, και σήμερα θα παρουσιάσει στον κ. Μητσοτάκη τα δεδομένα που συγκέντρωσε, στη σύσκεψη για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει 9 βασικές ελαφρύνσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός – στο πρώτο κιόλας Υπουργικό Συμβούλιο – παρέδωσε στους υπουργού του φακέλους με τα άμεσα καθήκοντά τους. Ο φάκελος που έλαβε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, περιείχε βασικές οικονομικές αλλαγές για την τσέπη των Ελλήνων πολιτών. Στο νομοσχέδιο, μάλιστα, που η κυβέρνηση θέλει να φέρει προς ψήφιση ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, περιέχονται πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία, εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία, είχε ανακοινώσει και προεκλογικά. 

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το φορο-νομοσχέδιο που έρχεται, θα περιλαμβάνει: 


  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ (μέσα στη διετία 2020-2021)
  • Μείωση συντελεστή επιχειρήσεων (από 28% σε 20% τη διετία 2020-2021)
  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων (από 10% σε 5%)
  • Μείωση συντελεστών ΦΠΑ (προς το 2022-2023)
  • Μειώσεις συντελεστών φορολογικής κλίμακας (9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ)
  • Παρεμβάσεις σε 120 δόσεις 
  • ΦΠΑ εστίασης