Κόσμος

Προ των πυλών η τουρκική εισβολή στη Συρία: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών Κούρδων -Περιπολούν αμερικανικές δυνάμεις


Κλωβός συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου MİLKAR-3A3 (παρεμβολέας V/UHF) επί θωρακισμένου φορτηγού οχήματος BMC 285 του Τουρκικού Στρατού κατά την ανάπτυξή του στα σύνορα με την Συρία. Η απειλή Τσαβούσογλου προς τις ΗΠΑ δεν ήταν “κούφια“

https://twitter.com/isozygio/status/1155055690723004417?ref_src=twsrc%5Etfw

Τις μέρες αυτές η Τουρκία προετοιμάζεται να εισβάλει στη Β. Συρία για να καταστρέψει τις δομές του δεύτερου αυτόνομου κουρδικού κράτους και να εγκαταστήσει στην περιοχή αυτήν τα τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της.

Έτσι θα έχει πετύχει «μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια». Από τη μια θα έχει καταστρέψει τις κρατικές δομές των Κούρδων και από την άλλη θα εξαλείψει τον κίνδυνο δημιουργίας κουρδικού κράτους οριστικά, αφού θα έχει πετύχει δημογραφική αλλοίωση της περιοχής, στην οποία οι Κούρδοι θα είναι πλέον μειοψηφία. Έτσι, όταν εγκριθεί το νέο σύνταγμα της Συρίας, δεν θα προβλέπει αυτονομία για τους Κούρδους.

Ακριβώς αυτήν την περίοδο επισκέφθηκε την Άγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για τη Συρία, πρέσβης Τζέφρι, ενώ την ίδια περίοδο ήταν στο ηρωικό Κομπάνι και σε άλλες πόλεις της Β. Συρίας ο διοικητής των Κεντρικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγός Κένεθ Μακένζι.

Και ο Τζέφρι και ο Μακένζι συζήτησαν ο μεν πρώτος με ανώτατους Τούρκους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο δε δεύτερος με τους Κούρδους στρατηγούς το θέμα της εγκαθίδρυσης Ζώνης Ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές συντείνουν στο ότι η Τουρκία δεν δέχεται το σχέδιο που τους προτείνουν οι Αμερικανοί και τους εκβιάζουν να υποχωρήσουν και να δεχτούν το τουρκικό σχέδιο, ειδάλλως θα εισβάλουν στη Β. Συρία.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και ενώ οι Τούρκοι συγκεντρώνουν στα σύνορα με τη Β. Συρία άρματα, πυροβολικό, μονάδες κομάντο και συμμορίες τζιχαντιστών που μετέφεραν από το Ιντλίμπ, οι Αμερικανοί μετέφεραν τεθωρακισμένα οχήματα και έξι επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι στην πόλη Γκίρε Σπι, εκεί που αναμένεται να είναι η κύρια προσπάθεια των Τούρκων, όπως σας είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας.

Τεθωρακισμένο όχημα των ΗΠΑ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, απέναντι από τουρκικά στρατεύματα που ετοιμάζονται να εισβάλουν στο έδαφος της Συρίας

Δηλαδή, τα σημάδια που έχουμε είναι ότι οι Τούρκοι φαίνονται αποφασισμένοι να εισβάλουν στη Β. Συρία, για τους λόγους που προαναφέραμε, παρά τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι επίσης φαίνονται αποφασισμένοι να προστατέψουν τους Κούρδους και το εθνικό τους σχέδιο, διακινδυνεύοντας και οι μεν και οι δε ακόμα και μια πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, με τις ΗΠΑ να κάνουν λογαριασμούς για όλα τα σενάρια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ