Ονούφριος: Τόμος δουλείας όχι αυτοκεφαλίας-Νέα επίθεση από το Φανάρι: Υπονομευτές οι Μοσχοβίτες

Δημοσίευση: 13 Ιουλίου 2019, 10:17 μμ | Ανανέωση: Ιούλιος 14, 2019 στις 1:57 πμ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Μόσχας-Φαναρίου για το ουκρανικό σε υψηλούς τόνους.

Ο συνήθως νηφάλιος και πράος Μητροπολίτης της κανονικής Εκκλησίας Ονούφριος προέβη σε μια δήλωση με νόημα για τον Τόμο αυτοκεφαλίας που παρέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην νέα εκκλησιαστική οντότητα.


«Ο τόμος που παρείχε ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης στην αποκαλούμενη» PCU «δεν είναι ένας τόμος αυτοκεφαλίας, αλλά ένας τόμος δουλείας», δήλωσε ο Ονούφριος. «Απλά κάτω από το όνομα του Τόμου τέθηκαν οι συνθήκες που υποδουλώνουν τον ουκρανικό μας λαό στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης».

Σύμφωνα με τον Ονούφριο, το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη διέπραξε ανομία στην Ουκρανία, έχοντας ξεπεράσει όλες τις δυνάμεις της και τα δικαιώματα που έχει, είναι κατανοητό από όλους.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι η Κωνσταντινούπολη έχει ξεπεράσει όλες τις εξουσίες και τα δικαιώματά που μπορεί να έχει. Δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις υποθέσεις μιας άλλης Εκκλησίας. Αυτοί είναι κανόνες που είναι γνωστοί σε όλους. Αυτό είναι χάος. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ανομία », δήλωσε ο μητροπολίτης .

Στον αντίποδα οι Φαναριώτες συνεχίζουν τις επιθέσεις στην Μόσχα.


Σε άρθρο του θεολόγου – ιστορικού Αριστείδη Πανώτη , Άρχοντος Μ. Ιερομνήμονος της Μ.τ.Χ.Ε.

Αναφέρεται μετά από μια ιστορική αναδρομή πως “οι Μοσχοβίτες διατελούν σε μόνιμη αντιπαράθεση όχι μόνον με το ιερό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και εκ βαθέων είναι οι υπονομευτές της Χριστοθέλητης ενότητας της Ορθοδοξίας μετερχόμενοι επιθετικότητα σχισματικών προδιαγραφών. Μήπως ο άκρατος ταυτισμός της με τα θελήματα του μετασοβιετικού κράτους την εξωθεί να καταστεί και η «παρασυναγωγή» του καταδικασθέντος το 1870 «Εθνοφυλετισμού»;”