Κόσμος

Αγωνία στην Άγκυρα για την απόφαση ΗΠΑ - Τουρκικό ΥΠΕΞ: "Είναι άδικη" - Αντιπολίτευση: "Μείναμε ολομόναχοι στην A.Μεσόγειο"

Αγωνία επικρατεί στην Άγκυρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ για αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και την προειδοποίηση για την ενεργοποίηση των S-400 κατά τους επόμενους μήνες. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στους διπλωματικούς κύκλους της Τουρκίας, με το ΥΠΕΞ να την χαρακτηρίζει "άδικη" και την τουρκική αντιπολίτευση να εξαπολύει "πυρά" κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το ήδη διχαστικό κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία ενισχύεται από το νέο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και δεν είναι άλλο από τις κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν, εκτός του αποκλεισμού από τα F-35. Η απομόνωση της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο εμφανής και τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για αυτήν, καθώς ήδη άρχισε να φθείρει την πολιτική και κοινωνική δομή της χώρας.

Η απόφαση να αγοράσει η Τουρκία τους S-400 από τη Ρωσία, έφερε την κίνηση αυτή από τις ΗΠΑ, η οποία ήρθε σε αντίθεση με όσα πίστευε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην G20 στην Οσάκα.

Η τουρκική διπλωματία χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση των ΗΠΑ, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος».

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, προέτρεψε την Ουάσινγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ λένε πως η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα, θα τερματιστεί τον Μάρτιο του 2020.

Κιλιντσάρογλου: Η Τουρκία έμεινε πλέον ολομόναχη στην ανατολική Μεσόγειο

Σε πλήρη απομόνωση στην ανατολική Μεσόγειο οδηγείται η Τουρκία, λόγω της επιθετικής διπλωματικής πολιτικής που ακολούθησε στο ζήτημα της Κύπρου και της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτό υποστήριξε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σε μια αγωνιώδη ομιλία που απηύθυνε στο κοινοβούλιο.

Ο Κιλιντσάρογλου, παρατηρώντας την προκλητική στάση του Ερντογάν στο θέμα της Κύπρου, αναφέρθηκε αρχικά στις κυρώσεις που επέβαλλε η ΕΕ στην Τουρκία, αλλά και στη στρατηγική συνεργασία των χωρών που περιβάλλουν την Κύπρο.

«Στην ανατολική Μεσόγειο μείναμε μόνοι, είμαστε ολομόναχοι» ανέφερε ο πρόεδρος των κεμαλιστών του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), όπως μετέδωσε νωρίτερα ο ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει πετρέλαιο, υπάρχει φυσικό αέριο. Εκεί βρίσκονται το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. Κύπρος). Όμως απουσιάζει η Τουρκία και είναι μόνη της» προσέθεσε ο Κιλιντσάρογλου.

«Καρφιά» κατά Ερντογάν για την απομόνωση της Τουρκίας

Ο επικεφαλής του CHP στη συνέχεια εξήγησε γιατί η Τουρκία οδηγήθηκε σε απομόνωση στην ανατολική Μεσόγειο, εξαπολύοντας -διακριτικά- «καρφιά» κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί είναι βαρύτατο το τίμημα της εξωτερικής πολιτικής που είναι γεμάτη με περιπέτειες και είναι απρόβλεπτη» επισήμανε ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα αντέδρασε ανακοίνωση των ΗΠΑ περί διακοπής του προγράμματος προμήθειας των αεροσκαφών F-35 χαρακτηρίζοντας άδικη την απόφαση της Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...