Εκκλησία

Αίγιο: Δεκάδες πιστοί έλαβαν την ευλογία τού Οσίου Λεοντίου

Την ευλογία τού Οσίου Λεοντίου έλαβαν σήμερα δεκάδες πιστοί που ανηφόρισαν στο ησυχαστήριό του (Παλαιομονάστηρο), λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου, για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σήμερα, δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου, εορτάστηκε με κάθε επισημότητα ο Όσιος Λεόντιος, κτήτορας της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στη σκήτη τού οποίου συνέρρευσαν ευλαβείς χριστιανοί όχι μόνο από την Αιγιάλεια αλλά και από την υπόλοιπη Αχαΐα, ακόμα και από την Κόρινθο, την Αθήνα και την Άρτα (!), που επέλεξαν την απόμακρη αλλά πολύ γραφική αυτή πλαγιά για να εκκλησιαστούν. Μεταξύ αυτών και 50 εκδρομείς από την Πάφο της Κύπρου που αυτές τις ημέρες πραγματοποιούν προσκυνηματική επίσκεψη στην Αχαΐα.

Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής: «Ας επιτελούμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα αγάπης!»
Κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής αναφέρθηκε στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των 630 Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου η οποία συνεκλήθη στην Χαλκηδόνα το 451μ.Χ. προκειμένου να αντιμετωπίσει την αίρεση του μονοφυσιτισμού.

«Η Εκκλησία μας δεν αποκόπτει κανέναν παρά μόνο εκείνον που έχει εκτραπεί από την αλήθεια δηλώνοντας προκλητικά ότι δεν δέχεται όσα διδάσκει το Ευαγγέλιο. Εάν υπάρχει ανοχή σε διεστραμμένους τύπους που, όχι μόνο ζουν ανώμαλα, αλλά διδάσκουν και τους συνανθρώπους τους να κάνουν το ίδιο, τότε αυτό είναι πολύ επικίνδυνο… Οι άνθρωποι γίνονται από μόνοι τους αμαρτωλοί, όπως μας λέγει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Και δεν είναι μόνο όσοι αποκόπτονται από την κοινωνία της αλήθειας με την πλάνη μέσα στην οποία μπορεί να πέσουν, αλλά και όσοι αποκόπτονται από την κοινωνία της αγάπης, έχοντας φιλαυτία και φιλοχρηματία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Καλλίνικος.

Για να καταλήξει ως εξής: «Αδέλφια μου, παιδιά μας, μακριά από την πλάνη των αιρετικών, αλλά μακριά και από την πλάνη των μη τηρούντων τις εντολές τού Κυρίου μας! Γι’ αυτό και σας παρακαλώ σήμερα εδώ, στον τόπο που ασκήτεψε ο Όσιος Λεόντιος, να επιτελούμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα αγάπης!».

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος: «Κρατηθείτε από τον Θεό για να επιβιώσουμε στην άθεη και δαιμονική κοινωνία μας…»

Αμέσως μετά την αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσοι κοπίασαν σήμερα για να φθάσουν στη σκήτη τού Οσίου Λεοντίου προκειμένου να εκκλησιαστούν. «Είναι πολύ κουραστικό για να έρθει κάποιος εδώ επάνω. Ήρθαν άνθρωποι, οι οποίοι με πολλή δυσκολία ανέβηκαν. Τους ευχαριστώ και τους συγχαίρω! Όλοι εσείς μού τονώνετε την πίστη μέσα μου, διότι μερικές φορές η καρδιά μου πληγώνεται όταν βλέπω την κακία να πλεονάζει στον κόσμο… Δυστυχώς, υπάρχουν καθημερινά φαινόμενα που μαρτυρούν ότι ο Διάβολος κυριαρχεί στην κοινωνία… Γι’ αυτό και σας λέγω ότι αυτό που κάνατε σήμερα είναι ΄΄φάρμακο ζωής΄΄! Κρατηθείτε από τον Θεό, κρατηθείτε από το φουστάνι τής Παναγίας μας, όπως λέγει ένας Αγιορείτης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε αυτή την κοινωνία που είναι άθεη και δαιμονική!», τόνισε αρχικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

Και συνέχισε: «Για να έρθετε σήμερα εδώ, σε αυτό το απόμακρο σημείο, σε αυτό το ασκητήριο, δεν υπάρχει κάτι υλικό που σας κάλεσε. Απλώς, ήρθατε σε έναν ιερό τόπο, που είναι κοπιαστικό για να ανεβεί κάποιος. Τι ήταν άραγε αυτό που σας έκανε να ανεβείτε, μικροί και μεγάλοι, εδώ; Ήταν μια γεύση εσωτερική που σας έδωσε τη δύναμη να φθάσετε εδώ. Ο Χριστός μίλησε στην καρδιά σας και σας έφερε εδώ πάνω για να μας πει ότι αυτή η μυστική σχέση μαζί Του δεν έχει τέρμα».

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη προσλαλιά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας είπε τα εξής λόγια: «Σας ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα εδώ πάνω. Ήταν μεγάλος ο άθλος, μεγάλο το κατόρθωμα. Να ξέρετε πως θα σας το αποπληρώσει ο Θεός. Τα λέγω αυτά σε έναν τόπο αγιασμένο και… ποτισμένο από τα δάκρυα και το αίμα του Οσίου Λεοντίου, τον οποίο παρακαλούμε να μας βοηθήσει και να μας ενισχύσει στη ζωή μας!».

Καφές, αναψυκτικά και γλυκίσματα κάτω από τα δροσερά πλατάνια
Αμέσως μετά την Απόλυση οι ιερομόναχοι, με άψογο «οικοδεσπότη» τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, έχοντας στο πλευρό τους εθελοντές και εθελόντριες, προσέφεραν καφέ, αναψυκτικά και γλυκίσματα στους προσκυνητές, κάτω από τα δροσερά πλατάνια στον προαύλιο χώρο τού μοναστηριού, ενώ το μεσημέρι το Ηγουμενοσυμβούλιο παρέθεσε γεύμα, στο οποίο παρακάθισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και οι προσκεκλημένοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ