Κόσμος

Tο νέο μαχητικό της Άγκυρας – Χαράς ευαγγέλια για τον Ερντογάν! (βίντεο)


Το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X επόμενης γενιάς της Τουρκίας αποκαλύφθηκε επίσημα τη Δευτέρα στο Παρίσι, σε μια πολύ σημαντική μέρα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία

Το πρότζεκτ TF-X της Τουρκίας, που κοστολογείται 13 δισ. δολάρια για να εξάγει κάποια στιγμή μαχητικά πέμπτης γενιάς στη διεθνή αγορά, αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση το 2025 και να μπει σε υπηρεσία το 2028.

Η πλήρης μακέτα του μαχητικού αεροσκάφους TF-X της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI) έφΤασε την ίδια μέρα που η Γαλλία και η Γερμανία αποκάλυψαν το μοντέλο της συνεργασίας που θα είναι μαχητικό έκτης γενιάς.
https://twitter.com/ValerieInsinna/status/1140548090379874304?ref_src=twsrc%5Etfw
«Υποσχεθήκαμε στο έθνος μας ότι αυτό θα είναι το καλύτερο μαχητικό στην Ευρώπη», ανέφερε ο Temel Kotil, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TAI. «Πέρα από την Τουρκία, ελπίζουμε ότι  θα είναι επίσης μια καλή επιλογή μαχητικού και για τους Ευρωπαίους συμμάχους».

Η εμπειρία της ΤΑΙ σε διεθνή αμυντικά προγράμματα όπως τα A400M και F-35 αποδεικνύει τις κατασκευαστικές δυνατότητες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε ο Κόtil στο site της αεροπορίας.

Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 για να διευκολύνει την κοινή ανάπτυξη του αεροσκάφους, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η BAE Systems συμβάλλει στον σχεδιασμό των αεροσκαφών, ενώ η Rolls-Royce συνεργάστηκε με την ομάδα Kale της Τουρκίας για να εργαστεί για την ανάπτυξη ενός τουρκικού κινητήρα για το TF-X.

Η βρετανική εταιρεία, νωρίτερα φέτος, είχε ανακοινώσει ότι είχε μειώσει τη συμμετοχή της λόγω διαφωνίας σχετικά με τη μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας και είχε προτείνει, αναθεώρηση των όρων στην τουρκική κυβέρνηση.

Η Άγκυρα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό General Electric F110 για τα πρώτα της αεροσκάφη TF-X, ωστόσο μπορεί να έχει πρόβλημα να αποκτήσει τους κινητήρες, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν να διώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 ως αποτέλεσμα της προγραμματισμένης αγοράς του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ