Ρωσία

Slavic Brotherhood: Η στρατιωτική άσκηση που φέρνει τη Ρωσία στα Βαλκάνια

Μια διεθνής τακτική στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή σλαβικών χωρών ξεκίνησε την Παρασκευή στη σερβική πόλη Pancevo με την ονομασία, Slavic Brotherhood 2019. Εξέχουσα θέση στην άσκηση έχει η Ρωσία η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη από τις σλαβικές χώρες.

Οι ασκήσεις τακτικής, θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Ιουνίου, και περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 στρατιωτικούς από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Σερβία, καθώς και περίπου 50 οχήματα και αεροσκάφη μεταφοράς Il-76MD.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στρατιωτών και των στρατιωτικών οχημάτων καθώς και η τελετή όπου υψώθηκαν οι σημαίες των χωρών που λαμβάνουν μέρος. Οι ασκήσεις θα συνεχιστούν σε διάφορα εκπαιδευτικά κέντρα σε όλη τη Σερβία.

Οι ασκήσεις θα κορυφωθούν στις 24 Ιουνίου, στο αεροδρόμιο Kovin περίπου 50 χλμ. Από το Βελιγράδι.

Με την άσκηση, η Ρωσία θέλει να εδραιώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή των Βαλκανίων σε μια εποχή μάλιστα που όλο και περισσότερες χώρες ανεβαίνουν στο άρμα του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα, η προσχώρηση του Μαυροβουνίου τον Ιούνιο του 2017 και η πορεία προς το ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν κλείσει κατά πολύ το πεδίο δράσης της Μόσχας.

Με την άσκηση, η Ρωσία θέλει να υπενθυμίσει σε άλλες σλαβικές χώρες που πλέον είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ότι η σλαβική ταυτότητα παραμένει και η Μόσχα αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η Σερβία διατηρεί πολύ χαμηλούς τόνους για την άσκηση, ενώ στο παρελθόν δεν είχε συμμετάσχει ποτέ επίσημα. Τα στρατιωτικά επιτελεία της Σερβίας άλλωστε έχουν τακτικές επαφές με τα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ, με την γεωστρατηγική κατεύθυνση της χώρας τα επόμενα χρόνια να παραμένει ένα μυστήριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...