Οικονομία

Moody's: Θετικές οι προοπτικές των τραπεζών - Αναμένεται αύξηση καταθέσεων

Θετικές προοπτικές «βλέπει» ο Moody’s για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς εκτιμά ότι αναμένονται περαιτέρω βελτιώσεις αναφορικά με τους κινδύνους για τη χρηματοδότηση και το ενεργητικό των τραπεζών.

«Ο Moody's αναμένει ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των καταθέσεων και σταδιακή υποχώρηση των προβληματικών δανείων», τόνισε ο Νώντας Nικολαΐδης, senior vice-president Credit Officer του οίκου αξιολόγησης. «Οι τράπεζες θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες το 2019-20, καθώς οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και τα λειτουργικά κόστη μειώνονται», σημείωσε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Moody's: Μείωση προβληματικών δανείων
«Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και η αυξανόμενη πρόσβαση στην αγορά διατραπεζικού δανεισμού επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από τον ELA», αναφέρει ο Moody’s, που περιμένει μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και η χώρα προσελκύει περισσότερες επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά τα προβληματικά δάνεια, εκτιμά ότι μειώνονται από τα πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται της βελτιωμένης νομοθεσίας ανάκτησης δανείων και την αναπτυσσόμενη δευτερογενή αγορά για «κόκκινα» δάνεια.

Ακόμη, ο Moody’s προβλέπει πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ κοντά στο 2,2% το 2019 και 2% το 2020, από 2,1% το 2018. Το οικονομικό κλίμα θα συνεχίσει να βελτιώνεται από μια πολύ χαμηλή βάση. Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές ακινήτων θα ανακάμψουν σταδιακά μόνο, συνιστώντας πρόκληση για την ανάπτυξη των τραπεζών, σημειώνει ακόμη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...