Πολεμική αεροπορία

H Eλληνική ΠΑ είναι παντού: Σε αποστολή στη Κεντρική Μεσόγειο Embraer - Πτήση κοντά στη Λιβύη

Ελληνικό αεροσκάφος Embraer EMB-145H AEW&C διεξήγαγε σήμερα αποστολή παρατήρησης στην κεντρική Μεσόγειο κοντά στην Λιβύη, στην οποία η κατάσταση ως γνωστόν αναβαθμίζεται προς το χειρότερο, ημέρα με την ημέρα.

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1141630953460289536

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η αποστολή του ελληνικού αεροσκάφους πιθανότατα αφορούσε αποστολή του ΝΑΤΟ, ενώ επισημαίνεται ότι χθες πάνω από την ίδια περιοχή πέταξε ένα τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικής παρατήρησης E-7, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες ιταλικά, αμερικανικά, γαλλικά αεροσκάφη έπραξαν το ίδιο, ενδεικτικό της σημασίας που έχει η περιοχή αυτή για την συμμαχία.

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι αλωνίζουν στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς στέλνουν και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο με το όνομα «Γιαβούζ» για να «τρυπήσει» κοντά στα ύδατα στην χερσόνησο της Καρπασίας, καθώς τουρκικά πολεμικά πλοία τριγυρίζουν στα χωρικά ύδατα της μεγαλονήσου.

Παράλληλα, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης εντείνουν τις προσπάθειες τους για συντονισμένη λήψη μέτρων κατά της τουρκικής προκλητικότητας, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ενώ σε βαρυσήμαντη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει λάβει τις απαραίτητες οδηγίες και η Τουρκία δεν θα πρέπει να επιχειρήσει επέμβαση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μιλάμε για μια κατάσταση η οποία σε συνδυασμό με τον παράλληλο εμφύλιο στην Λιβύη, δυναμιτίζει την περιοχή άκρως επικίνδυνα.      

Η κατάσταση ασφαλείας στο λιβυκό έδαφος σαφώς αποτελεί το διακύβευμα της συμμαχίας η οποία ανακαλύπτει συνεχώς την μετακίνηση και νέων οπλικών συστημάτων, όπως αυτό του Paantsir-S1 από τα ΗΑΕ το οποίο αναφέραμε χθες.

Πηγές  της Λιβύης στο facebook παρουσίασαν την παράδοση του αντιαεροπορικού συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων  Pantsir-S1 στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, προφανώς με εντολή της Ρωσίας στην οποία κατασκευάστηκε το εν λόγω σύστημα.

Χωρίς την έγκριση της Μόσχας δεν θα είχε δοθεί το αντιαεροπορικό σύστημα σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία με παράδοσης οπλικών συστημάτων, κάτι που μας δείχνει ότι «φουντώνει» η αντιπαράθεση στην Λιβύη με νέα ακόμα πιο αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασε στην αεροπορική βάση Gufra με το πολύτιμο φορτίο.

Φωτογραφίες εμφανίζουν την εγκατάσταση στην οποία μεταφέρθηκε το ρωσικό α/α σύστημα. Κρίνοντας από το γεγονός ότι το συγκρότημα είναι «φορτωμένο» σε τροχοφόρο όχημα  MAN-SX45,  αυτό είναι ένα "δώρο" από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με έκκριση όπως αναφέραμε πάντα της Μόσχας.

Το Pantsir-S1 είναι ένα πολύ περίπλοκο οπλικό σύστημα για τους Λιβύους, οπότε, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, φαίνεται ότι και στρατιωτικοί ειδικοί έφτασαν στη χώρα για να το χειριστούν.

Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι η Λιβύη έχει ήδη μετατραπεί σε νέα «Συρία», ενώ ο εμφύλιος  πόλεμος εμπλέκει συνεχώς και νέους «σπόνσορες», όπως η Τουρκία, τα ΗΑΕ, η Ρωσία κά, ωθώντας την σύγκρουση να μεγαλώσει πολύ επικίνδυνα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ