ΗΠΑ

H Ρωσία στέλνει φρεγάτα στην Αβάνα - Προειδοποιεί τις ΗΠΑ με για νέα κρίση «πυραύλων της Κούβας» (βίντεο)


Την ώρα που ένα πολεμικό της πλοίο αγκυροβολούσε κοντά στην Αβάνα η Ρωσία προειδοποιούσε τις ΗΠΑ για τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης «πυραύλων της Κούβας» από την ενδεχόμενη εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη κοντά στα σύνορα της.

O Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), κατά τη συζήτηση του νόμου περί αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη για την κατάργηση των πυρηνικών πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF), διεμήνυσε ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης κοντά στα ρωσικά σύνορα ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης κρίσης που έχει να δει η υφήλιος από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου. «Εάν τα πράγματα φθάσουν στο σημείο να αναπτυχθούν στην ξηρά τέτοιου είδους συστήματα, τότε η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί απλώς, αλλά θα οξυνθεί στο έπακρο, με το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε μια κατάσταση πυραυλικής κρίσης παρόμοιας με την κρίση της Κούβας», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η κρίση των πυραύλων της Κούβας

Η κρίση των πυραύλων της Κούβας, που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου, ξέσπασε το 1962 όταν η ΕΣΣΔ, ως απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Τουρκία, έστειλε στην Κούβα βαλλιστικούς πυραύλους, λίγα μίλια από την αμερικανική ακτογραμμή.


Φωτογραφία ρωσικών πυραύλων στο έδαφος της Κούβας, που τράβηξε αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος το 1962 

Η κρίση εκτονώθηκε όταν σοβιετικά πλοία που κατευθύνονταν στην Κούβα γύρισαν πίσω αντιμέτωπα μ’ έναν αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό. Αργότερα η ΕΣΣΔ συμφώνησε να απομακρύνει τους πυραύλους της από την Κούβα αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον ότι δεν εισβάλει στην Κούβα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε δυσπιστία για τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ ότι δεν επιθυμεί νέο Ψυχρό Πόλεμο και ότι δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους εξέλιξη με την εγκατάσταση των πυραύλων δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις 2 Αυγούστου, όταν υποτίθεται ότι θα πάψει να είναι σε ισχύ η θήκη INF « δεν θα υπάρξει γρήγορη, ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης».

Επίδειξη ισχύος από τη Ρωσία με την αποστολή της
υπερσύγχρονης φρεγάτας

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις της Μόσχας έγιναν την ώρα που ένα από τα πλέον προηγμένα σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας μαζί με τρία σκάφη συνοδείας αγκυροβολούσαν σε λιμάνι της Αβάνας που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρόσφατα αμερικανικά κρουαζιερόπλοια, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον τουριστών που έσπευσαν να το φωτογραφίσουν.

Η προηγμένη ρωσική φρεγάτα έδεσε στην Αβάνα, όχι πολύ μακριά από τις αμερικανικές ακτές.
Η προηγμένη ρωσική φρεγάτα έδεσε στην Αβάνα, όχι πολύ μακριά από τις αμερικανικές ακτές 

Η άφιξη της φρεγάτας στην Κούβα προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ρωσικά ΜΜΕ

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ», που εντάχθηκε πέρυσι ενεργά στο Βόρειο Στόλο της Ρωσίας , είναι εξοπλισμένη με πυραύλους Κρουζ, ενώ διαθέτει και άλλα όπλα και συστήματα αεράμυνας. Είναι η πρώτη μιας νέας κλάσης φρεγατών που θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα, σοβιετικής εποχής καταδρομικά, για να κάνουν επίδειξη ισχύος μακριά από τις ακτές της Ρωσίας. Η Μόσχα δεν έχει δώσει διευκρινίσεις για το σκοπό του ταξιδιού της φρεγάτας της στην Κούβα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...