Κόσμος

H Άγκυρα κάτι ετοιμάζει - Σύμβουλος τουρκικού ΥΠΑΜ: «Έρχεται στρατιωτική κρίση στην Α.Μεσόγειο»

Σοβαρές στρατιωτικές κρίσεις ενδέχεται να εμφανιστούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρει Τουρκάλα σύμβουλος του ΥΠΑΜ, ενώ ο κύριος στόχος της Άγκυρας είναι να ακυρωθεί το Φόρουμ των χωρών της Α,Μεσογείου πάση θυσία, στο οποίο συμμετέχουν εκτός όλων των άλλων (Ελλάδα-Κύπρος-Λίβανος-Ισραήλ-Αίγυπτος).

Η σύμβουλος του ινστιτούτου ANKASAM και του τουρκικού ΥΠΑΜ καθηγήτρια Giray Saynur Derman, μας προειδοποιεί για επερχόμενη στρατιωτική κρίση στην Α.Μεσόγειο, πολύ απλά λόγω της μοιρασιάς των υδρογονανθράκων, την οποία θεωρεί η ίδια ότι είναι ακόμη …«ανοικτή». 

Όπως αναφέρει η ίδια:«η συμφωνία μεταξύ των εταιρειών που ασχολούνται με δραστηριότητες εξερεύνησης στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με την GASC, δεν επιτρέπει για παράδειγμα την εξερεύνηση πηγών υδρογονανθράκων με μονομερείς ενέργειες. 

Η Τουρκία, η οποία είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο ως παράκτιο κράτος, παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των δικαιωμάτων της.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αύξησαν την παρουσία τους στο βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκική Ακτοφυλακή, καθώς και τα τουρκικά πολεμικά πλοία, θα αυξηθούν στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου, ακολουθώντας τα πλωτά γεωτρύπανα στις ακτές  της Κύπρου.

Η μεγαλύτερη άσκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στην Κύπρο μαζί με αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και τα πλοία της ακτοφυλακής της «ΤΔΒΚ» πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Η φύση αυτής της άσκησης ήταν οι δράσεις των συμμετεχόντων σε περίπτωση συντριβής αεροσκάφους και πλοίων στην Κύπρο, ακολουθώντας όλα τα πιθανά σενάρια".

«Τι συμβαίνει ακριβώς όμως στην Ανατολική Μεσόγειο;» διερωτούνται πολλοί ειδικά αυτό το διάστημα.

Οι κύριες παράμετροι της δραστηριότητας και της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες αφορά  σύμφωνα με την Τουρκάλα σύμβουλο του ΥΠΑΜ, καθηγήτρια Giray Saynur Derman, το  ζήτημα της κατανομής των ενεργειακών πόρων στην περιοχή αυτή και την πάλη υπερδυνάμεων και περιφερειακών χωρών (Τουρκία) στην νέα παγκόσμια τάξη.

Η ίδια τονίζει εμφατικά ότι «η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της διεθνούς πολιτικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τον πλούτο της σε υδρογονάνθρακες και την εγγύτητά τους προς τη γεωγραφική περιοχή της Μέσης Ανατολής και το κέντρο του παγκόσμιου ναυτιλιακού εμπορίου.

Λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την ταχεία αύξηση των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, οι φυσικοί πόροι στον κόσμο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης ζήτησης.

Ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης πρωτογενών ενεργειακών πόρων του πλανήτη αφορά αποκλειστικά πλέον το φυσικό αέριο, το οποίο υπάρχει σε πληθώρα στην Α.Μεσόγειο.

Ακριβώς λοιπόν λόγω αυτής της γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας του φ/α, είναι πολύ πιθανό τονίζει η ίδια να δούμε μια στρατιωτική κρίση στην περιοχή, η έκταση της οποίας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί".

Την ίδια περίοδο η Τουρκία φέρεται να προετοιμάζει την κατασκευή για την εξυπηρέτηση των αναγκών υλικοτεχνικής υποστήριξης των πολεμικών πλοίων της στην Ανατολική Μεσόγειο, ναυτικής βάσης εφοδιασμού στην κατεχόμενη  Κύπρο κοντά στην Αμμόχωστο πιθανόν.

Η Άγκυρα, βλέποντας ΗΠΑ,  Ισραήλ και  Γαλλία να έχουν διευκολύνσεις και να ετοιμάζουν στρατιωτικές  βάσεις στην Νότια Κύπρο, κινείται με τον ίδιο τρόπο, προετοιμαζόμενη για κάθε ενδεχόμενο.

Μια ομάδα από Τούρκους αξιωματικούς  δυνάμεις πήγε στην κατεχόμενη Κύπρο για το σκοπό αυτό. Η ομάδα αυτή  πραγματοποίησε συνομιλίες με στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους των κατεχομένων, και επέστρεψε στην Άγκυρα.

Με τη γεώτρηση του Φατίχ στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφασίστηκε η ενίσχυση των πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία σε κάποιο διάστημα  θα βρίσκουν λιμάνι στην Αμμόχωστο,  για να εφοδιάζονται με όλα τα απαραίτητα.

«Υπάρχει μια μελέτη σχετικά με την κατασκευή λιμένα για τον εφοδιασμό των πλοίων μας στην Κύπρο, προκειμένου να μην παρεμποδιστεί το έργο των πολεμικών πλοίων μας στην περιοχή, και να προστατευθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος.

«Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή στην Μεσόγειο. Η Βόρεια  Κύπρος είναι τουρκική και η λήψη μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή, αφορά την Άγκυρα. Οι τουρκικές και οι τουρκοκυπριακές ένοπλες δυνάμεις εργάζονται  από κοινού με  ασκήσεις, αποστέλλοντας  σημαντικά μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση», κατέληξε ο ίδιος.

Ο τουρκικός τύπος επισημαίνει ότι  η  Βρετανία διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο. Αυτές οι βρετανικές βάσεις χρησιμοποιήθηκαν σε  επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, αλλά όπως αποδείχθηκε όμως,  οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν αυτές τις  βάσεις μυστικά,.

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι προσπαθούν με έναν δικό τους οθωμανικό τρόπο να δελεάσουν τις ΗΠΑ, να χρησιμοποιούν κάποια στιγμή στο μέλλον και τις δικές τους βάσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, δίνοντας  και τα ανάλογα όμως ανταλλάγματα.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...