Ιστορία

D-DAY 1944: Η μεγαλύτερη μέρα του πολέμου και τι δεν ξέρουμε γι΄ αυτή (βίντεο)


Ένα επανδρωμένο LCVP αποβιβάζει στρατεύματα το πρωί της 6ης Ιουνίου 1944 στη παραλία Omaha. Η φωτογραφία της ακτοφυλακής από τον CPHOM Robert F. Sargent.

6 Ιουνίου του 1944, είναι η μέρα, όπου περισσότεροι από 160.000 άνδρες των Συμμαχικών Δυνάμεων “πάτησαν” στην κατεχόμενη Γαλλία.Ήταν η μεγαλύτερη εισβολή από αέρα, στεριά και θάλασσα που πραγματοποιήθηκε ποτέ. Τελείωσε με βαριές απώλειες – περισσότεροι από 9.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις πρώτες 24 ώρες – αλλά η D-Day θεωρείται σε μεγάλο βαθμό η αρχή του τέλους του τυραννικού καθεστώτος του Χίτλερ.

Η γενναιότητα από τους αλεξιπτωτιστές και τους στρατιώτες που εισέβαλαν στη Νορμανδία εκείνη την ημέρα είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τη D-Day. Εδώ είναι μερικά από αυτά:


Ο στρατηγός των ΗΠΑ Dwight D. Eisenhower δίνει τις εντολές για την D-Day – “πλήρης νίκη – τίποτα άλλο” – στους αλεξιπτωτιστές στην Αγγλία λίγο πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα τους για να συμμετάσχουν στην πρώτη επίθεση στην εισβολή της Νορμανδίας. Εθνικά Αρχεία φωτογραφιών.

Τι σημαίνει η ονομασία D-Day;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Πολλοί ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις, μεταξύ των οποίων ότι το D απλά προστέθηκε μπροστά απο την λέξη “ημέρα”, σαν ένας κώδικας που χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε σημαντική στρατιωτική επιχείρηση. Άλλοι είπαν ότι είναι ακριβώς παρήχηση του “H-Hour”, που χρησιμοποιείται όταν αρχίζει μια στρατιωτική επίθεση.

Ενώ το πραγματικό νόημα παραμένει προς συζήτηση, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό που είπε ο στρατηγός των ΗΠΑ, Dwight D. Eisenhower μέσω του εκτελεστικού βοηθού του, Robert Schultz: “Να υπενθυμίσουμε ότι οποιαδήποτε αμφίβια επιχείρηση έχει και μια καταληκτική ημερομηνία. Ως εκ τούτου, ο συντομευμένος όρος «D-Day» χρησιμοποιείται.”

3

Στρατιώτες του 16ου Συντάγματος Πεζικού του Στρατού, που τραυματίστηκαν στην έφοδο της παραλίας Omaha, περιμένουν στα βράχια για εκκένωση σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας  μετά από την D-Day. Φωτογραφία του Κέντρου Στρατιωτικής Ιστορίας.

Η D-Day είχε οριστεί αρχικά για 1 μέρα νωρίτερα;

Άσχημες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν να αναβληθεί η αρχική D-Day. Η ημέρα έπρεπε να είναι μεγάλη για μέγιστη χρήση ενέργειας του αέρα. Ένα σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι ήταν απαραίτητο για να βοηθήσει τη διαδρομή των πλοίων και τα αερομεταφερόμενα στρατεύματα ενώ οι παλίρροιες έπρεπε να είναι αρκετά ισχυρές για να αποβάλλουν τα εμπόδια της παραλίας.

Μόνο εννέα ημέρες του Μαϊου και του Ιουνίου φάνηκαν να ταιριάζουν στις απαιτήσεις αυτές, και έτσι οι διοικητές τελικά όρισαν την 5η Ιουνίου. Ωστόσο, χάρη στις προβλέψεις που παρουσίασε ο καιρός εκείνη την ημέρα, ο στρατηγός Αϊζενχάουερ αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μεταφέρουν την D-Day για τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Ιουνίου.

Χάρτης του Αμερικανικού Στρατού Μουσείο Μεταφορών

Γιατί εισέβαλαν σε 2 από τις 5 παραλίες;
Οι ιστορίες για το πώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ εισέβαλαν στις παραλίες της Νορμανδίας είναι θρυλικές, με τα ονόματα Omaha και Utah Beach να ξεχωρίζουν στο μυαλό των ανθρώπων. Αλλά η εισβολή απλώνεται σε πάνω από 50 μίλια. Τρεις άλλες επιδρομές σε παραλίες από τα συμμαχικά στρατεύματα συνέβησαν ταυτόχρονα: η Μεγάλη Βρετανία και άλλες συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν στις παραλίες Gold και Sword, ενώ οι Καναδοί πήραν την Juno Beach.

5

Στρατιώτες των Η.Π.Α.βοηθούν συναδέλφους τους των οποίων τα αποβατικά σκάφη βυθίστηκαν από εχθρική ενέργεια στα ανοικτά των ακτών της Νορμανδίας. Οι επιζώντες έφθασανστην Omaha Beach, χρησιμοποιώντας μια σχεδία(αρχείο φωτογραφιών).

Ήταν τελικά επιτυχημένη η επιχείρηση;
Ενώ ο απώτερος στόχος της απελευθέρωσης της Γαλλίας εκτοπίζοντας τους Γερμανούς συνέβη, πολλά πήγαν στραβά για την D-Day – ειδικά για τους Αμερικανούς, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν την εισβολή.

Χιλιάδες αλεξιπτωτιστές των ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πτώσης τους πίσω από τις εχθρικές γραμμές στην Utah Beach, έχοντας πυροβοληθεί από ή πνίγηκαν σε πλημμυρισμένους βαλτότοπους. Πολλοί έχασαν επίσης τα σημεία προορισμού τους, όπως έκαναν οι διά θαλάσσης δυνάμεις, που αγκυροβόλησαν περισσότερο από ένα μίλι μακριά από τον προορισμό τους, εξαιτίας ισχυρών ρευμάτων.

Η επίθεση στην Omaha αποδείχθηκε ότι ήταν η πιο αιματηρή της ημέρας, σε μεγάλο βαθμό εν μέρει επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού είχε υποτιμήσει τη γερμανική οχύρωση εκεί.Πολλοί από τους πεζικάριους που εισέβαλαν στα ανοικτά στις βάρκες είχαν πυροβοληθεί από τους Γερμανούς. Ο Στρατηγός Omar Bradley, ο οποίος ηγήθηκε των δυνάμεων Omaha, σχεδόν ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την επιχείρηση.

Και οι δύο τομείς των στρατευμάτων των ΗΠΑ κατάφεραν να προωθήσουν τις θέσεις τους.


Μια μηχανή αποκρυπτογράφησης Enigma.

Το Enigma βοήθησε στη νίκη;

Αποκωδικοποιώντας τη γερμανική “μηχανή” κρυπτογράφησης γνωστή ως Enigma,οι Σύμμαχοι είχαν πλεονέκτημα.

Δεδομένου ότι το ραδιόφωνο ήταν το πρότυπο επικοινωνίας εκείνης της εποχής, οι Σύμμαχοι και οι Δυνάμεις του Άξονα χρειάζονταν μηχανήματα για να μετατρέψουν τα στρατιωτικά σχέδια σε μυστικούς κώδικες. Οι Γερμανοί είχαν την μηχανή Enigma, για την οποία πιστευαν ότι είναι “άτρωτη”. Μια ομάδα Πολωνών και Βρετανών ειδικών – με επικεφαλής τον Alan Turing, του οποίου η ζωή και το έργο απεικονίζονται σε βραβευμένη με Όσκαρ ταινία -έσπασαν τον κώδικα αυτό μέσα απο έναν σύγχρονο για την εποχή υπολογιστή.

DAYTON, Ohio -- American SIGABA machine on display with the Cryptology in World War II exhibit in the Air Power Gallery at the National Museum of the United States Air Force. (U.S. Air Force photo)
Μια μηχανή των ΗΠΑ SIGABA με το έκθεμα της κρυπτολογίας στην γκαλερί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Εθνικό Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Φωτογραφία απο Πολεμική Αεροπορία

Σπάζοντας τους κωδικούς της Γερμανίας, και αργότερα εκείνες των ιαπώνων, οι Σύμμαχοι αποδείχθηκε ότι είχαν ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Ο στρατός των ΗΠΑ ανέπτυξε τη δική του ανώτερη μηχανή κωδίκων- SIGABA – πριν από την είσοδο στον πόλεμο. Κανείς δεν ήταν σε θέση να σπάσει τους κώδικές της.
ΠΗΓΗ: www.dodlive.mil

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης