Αρχείο

«Φωτιά» στο Αιγαίο από τις ελληνικές ΕΔ: Διαδοχικές ασκήσεις ετοιμότητας της ΠΑ & του ΠΝ - Σε συνεχή εγρήγορση για «καυτούς» μήνες

Μήνυμα πολεμικής ετοιμότητας στην Άγκυρα απέστειλε η ελληνική στρατιωτική ηγεσία με τις ασκήσεις ΑΝΤΑΙΟΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΣ, ΠΑΝΟΠΤΗΣ, την στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα βαράει «κόκκινο» στο Αιγαίο, ενώ στην Κύπρο έχουμε την αρχή εργασιών γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής.    

Ασκήσεις ετοιμότητας σε αέρα, θάλασσα και κυβερνο-άμυνα.  

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΑΝΤΑΙΟΣ ΙΙΙ 19» με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία εκτέλεσαν αποστολές προστασίας/προσβολής ναυτικής δύναμης TASMO, αποστολές κατάδειξης στόχου ημέρα και νύχτα, σε συνεργασία με επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων σε νησιά του Βόρειου/Νοτιοανατολικού Αιγαίου και Θράκη.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αποστολές προστασίας και προσβολής ναυτικής δύναμης, στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίς 2019».

Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική πολεμική αεροπορία έκανε επίδειξη ισχύος σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, μετά τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά.

Την ίδια στιγμή 58 μονάδες επιφανείας του ΠΝ συμμετείχαν στην άσκηση «Καταιγίδα 2019» η οποία σε συνδυασμό με την άσκηση ΑΝΤΑΙΟΣ δημιούργησαν ένα «μίνι Παρμενίωνα» μέσα στον Ιούνιο ως δείγμα της πολεμικής ετοιμότητας του πολεμικού μας ναυτικού της νέας διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων και της πολεμικής αεροπορίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης παρακολούθησε αποβατική ενέργεια στο πλαίσιο της άσκησης Καταιγίς στη Σάμο, όπου διαπίστωσε την άψογη εκτέλεση  της απόβασης, ενώ ο ίδιος συνεχάρη το στρατιωτικό προσωπικό για την αποτελεσματικότητα του.

Αν και πάντα έχουμε σε περιπολία πλοία «σκοπούν» σε Βόρειο, κεντρικό και Νότιο τομέα, η έξοδος 58 μονάδων επιφανείας δεκάδων υποβρυχίων ελικοπτέρων κτλπ , έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στην απέναντι πλευρά για τους χρόνους αντίδρασης της ελληνικής πολεμικής μηχανής.

Την ίδια στιγμή πέντε τουρκικές φρεγάτες εξήλθαν των στενών και κινήθηκαν στον κόλπο Ξηρού για προγραμματισμένη άσκηση με πυρά. Σε δυο περιπτώσεις προσπάθησαν να προσεγγίσουν ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά δέχθηκαν άμεση απάντηση και αποχώρησαν.

Επισημαίνουμε κάτι που δεν συζητήθηκε όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, το οποίο αφορά τις πτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών το τελευταίο διάστημα στα νησιά πρώτης γραμμής, σε μια αξιοσημείωτη ενέργεια της Άγκυρας, ενδεικτικού των άσχημων προθέσεων της.     

Άσκηση Κυβερνοάμυνας «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2019», υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, φορείς του δημόσιου/ ιδιωτικού τομέα καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες από όλη τη χώρα ασκήθηκαν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών κυβερνοασφάλειας, καλύπτοντας τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης που απαιτούσαν συντονισμένη ανταπόκριση σε πολλαπλά επίπεδα.

Τα επεισόδια κάλυψαν πλειάδα αντικειμένων κυβερνοάμυνας, όπως ανάλυση ιομορφικού λογισμικού, ψηφιακή διερεύνηση πειστηρίων σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα Η/Υ, drones και δρομολογητές, έλεγχο ευπαθειών εφαρμογών διαδικτύου και ιστού, καθώς και εντοπισμό ˗ ανάλυση παραβίασης δικτυακής υποδομής.

Αυτό που είναι πλέον όμως πασιφανές με όλα αυτά, είναι ότι αυτήν την δεδομένη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω τουρκικής προκλητικότητας έχει δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου κατάσταση σε όλα τα επίπεδα: ενεργειακά, πολεμικά μέτωπα, διεθνείς σχέσεις, συγκέντρωση δυνάμεων.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ευρίσκονται στην κυριολεξία σε ετοιμότητα, ενώ ολόκληρο των πλέγμα της άμυνας μας οι άνδρες και οι γυναίκες μας, σε Αιγαίο και Έβρο έχουν «αυτιά τεντωμένα και μάτια ορθάνοικτα», για το τι ακριβώς θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι τους επόμενους μήνες.

Ότι και να επιχειρήσουν πάντως οι νέο-οθωμανοί, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι άνδρες των ΕΔ μας θα είναι πανέτοιμοι (παρότι θα είμαστε μόνοι μας κυριολεκτικά όπως  δήλωσε και ο ΥΠΑΜ κ. Αποστολάκης έχοντας γνώση ως πρώην Α/ΓΕΕΔ), για αυτό και τα στελέχη μας προετοιμάζονται κατάλληλα σε μια μεγάλη περιοχή όπως το Αιγαίο,  το οποίο το γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους Τούρκους.

https://youtu.be/r-oEdwUQ6uo?t=1

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...