Ελληνοτουρκικά

Φίλης: Η Τουρκία θέλει «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο (βίντεο)

Ο Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV για την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, το μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο και τις εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα καλώς δείχνει την ετοιμότητά της διότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην εσωτερική και την εξωτερική της πολιτική» ανέφερε ο κ. Φίλης. ενώ υποστήριξε, πως «η  ελληνική επιτροπή που βαίνει στην Άγκυρα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο».

Όσον αφορά το Καστελόριζο και τα σχέδια της Τουρκίας γι’ αυτό τόνισε, πως «είναι η πλέον στρατηγική περιοχή που συνδέει το Αιγαίο με την Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία θα δει το τι έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ για την ΑΟΖ εάν και εφόσον οδηγήσει την κατάσταση σε πιο ακραίες ατραπούς».

Σε ερώτηση για το τι εννοούσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όταν μίλησε για «εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν» ο Κωνσταντίνος Φίλης σημείωσε: «Η βασική μας εκκρεμότητα είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και πρέπει να επιλυθεί. Η Τουρκία πρέπει να ηρεμήσει και έπειτα μπορούμε να συζητήσουμε για την υφαλοκρηπίδα».

Για τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ουάσιγκτον ανέφερε: «Η Δύση δεν πρόκειται να αφήσει την Τουρκία πακέτο και δώρο στην Ρωσία. Η επίσκεψη του Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο θα είναι ορόσημο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Υπάρχουν και άλλα διπλωματικά σχέδια στη μέση όπως η εγκατάσταση των S-400 εκτός Τουρκίας, για παράδειγμα σε μια περιοχή του Καυκάσου».

https://youtu.be/ruff5JekuZU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ