Κύπρος

ΥΠΕΞ Κύπρου: Έτσι έπεισα τους εταίρους για κυρώσεις κατά τις Τουρκίας (βίντεο)


Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε τα όσα αποκάλυψε ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, στις «Τομές στα Γεγονότα», αναφορικά με τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ο ίδιος έπαιξε το χαρτί του βέτο για να πείσει τους εταίρους σε ό,τι αφορά την άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, δήλωσε: «Μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα, χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρχαν κάποιες αναφορές για προσεκτική προσέγγιση λόγω του μεταναστευτικού.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά το χαρτί του βέτο, θέλω να εξηγήσω κάτι για να είναι απόλυτα κατανοητό. Η απόφαση χθες, αφορά τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης. Τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης, αφορούν την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια, αφορούν τη Σερβία κ.ο.κ. Για να μπορούν να εγκριθούν (τα συμπεράσματα), πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες. Εκείνο που είχα αναφέρει στην τοποθέτησή μου είναι ότι το προσχέδιο που αφορούσε την Τουρκία, αυτό που είχαμε ενώπιόν μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση, δεν μας ικανοποιεί και δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας (σ.σ. άρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκούσε βέτο)».

Για την απόφαση υποβολής προτάσεων για κυρώσεις

Σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση που λήφθηκε την Τρίτη (18/6) από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει ως ξεχωριστό αυτό το θέμα και ενδεχομένως να ληφθούν και περαιτέρω αποφάσεις.

Για την περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου

Σε σχέση με την ανακοίνωση του λεγόμενου Υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, για σύσταση ομάδας ειδικών που θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτά τα ακούσαμε και στο παρελθόν από το στόμα του κ. Οζερσάι σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού.

Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, όλα αυτά τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Επίσης, σημείωσε ότι η χθεσινή απόφαση έγινε με αφορμή συζητήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα στον δημόσιο διάλογο περί της «δήθεν» διχογνωμίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με προσφυγή που έγινε και αφορούσε την Αμμόχωστο. «Η κυβέρνηση πάντα συμμετέχει στην υποστήριξη τέτοιου είδους θεμάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Για το «μυστικό δείπνο»

Ερωτηθείς αν ήταν ενήμερος για το δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν ενημερώνεται για το κοινωνικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι ήταν ένα δείπνο καθαρά κοινωνικής φύσεως. Επίσης, τόνισε ότι το δείπνο δεν έγινε στα κατεχόμενα, αλλά στην ελεύθερη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...