Μέση Ανατολή

Τραμπ: Eνας πόλεμος με το Ιράν δεν θα διαρκούσε πολύ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέο γύρο κυρώσεων στην Τεχεράνη, αφότου ο ιρανικός στρατός κατέρριψε αμερικανικό drone, δηλώνοντας ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί η Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε πόλεμο με την Τεχεράνη εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο τόνισε ότι μια τέτοια σύγκρουση «δεν θα διαρκούσε πολύ».

​«Ελπίζω να μην το κάνουμε, αλλά είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση, εφόσον χρειαζόταν κάτι να γίνει», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πολέμου.

«Απλά λέω ότι, αν συνέβαινε κάτι, δεν θα διαρκούσε πάρα πολύ», τόνισε σε συνέντευξή του στο Fox News.

Ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να στείλει επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, ακόμη και σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον έγιναν χειρότερες στις 20 Ιουνίου, όταν οι ιρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό drone, τονίζοντας πως βρισκόταν σε ιρανικό εναέριο χώρο.

Μία ημέρα αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «σταμάτησε» μια στρατιωτική επίθεση ενάντια στο Ιράν 10 λεπτά πριν πραγματοποιηθεί, όταν διαπίστωσε ότι 150 άτομα θα σκοτωθούν από την επίθεση αυτή.

Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν είχε ήδη ενταθεί, αφότου το Πεντάγωνο ενίσχυσε τη στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο, αναπτύσσοντας ένα αεροπλανοφόρο. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για δυνητική απειλή από την Τεχεράνη.

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου ήρθε ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης έφερε η φερόμενη επίθεση σε τάνκερ, στον Κόλπο του Ομάν, εντός του Ιουνίου, με τις ΗΠΑ να «δείχνουν» την Τεχεράνη ως υπεύθυνη και το Ιράν να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι δύο πετρελαιοφόρα χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στο στενό του Ορμούζ, 70 ναυτικά μίλια μακριά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 14 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές του Ιράν.

Το ένα πλοίο ήταν το «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά και υπό τη διαχείριση της εταιρείας Bernhard Schulte Shipmanagement, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Το άλλο ήταν το πλοίο Front Altair, με σημαία των νήσων Μάρσαλ και ιδιοκτησίας της νορβηγικής εταιρείας, Frontline.

Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέο γύρο κυρώσεων στην Τεχεράνη, βάζοντας στο στόχαστρο τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ