Κόσμος

Το Sea Watch αγνοεί τον Σαλβίνι και εισέρχεται στα ιταλικά χωρικά ύδατα (βίντεο)

Το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch βρίσκεται στα ιταλικά χωρικά ύδατα μεταφέροντας 42 μετανάστες παρά την απαγόρευση της Ρώμης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του πλοίου της Sea Watch, ο καπετάνιος αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το νησί Λαμπεντούζα επειδή η κατάσταση πάνω στο πλοίο είναι «τώρα πιο απεγνωσμένη από ποτέ» και πως επιτρέπεται να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα με βάση το ναυτικό δίκαιο έκτακτης ανάγκης.

«Αρκετά, μπαίνουμε. Δεν είναι για λόγους πρόκλησης, αλλά ανάγκης, υπευθυνότητας», ανέφερε η Sea-Watch στο twitter ενώ το γεγονός επιβεβαιώνεται από ιστότοπους που παρακολουθούν την κυκλοφορία των πλοίων.

https://youtu.be/CPBws6Cd1JY

Η είσοδος του πλοίου της Sea Watch στα ιταλικά χωρικά ύδατα είναι αντίθετη με το διάταγμα Σαλβίνι που αρνείται την πρόσβαση στα εθνικά χωρικά ύδατα πλοίων που θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη και να τους επιβάλλει πρόστιμο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιταλία χαιρέτισε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν υποχρεούται να επιτρέψει στους μετανάστες να αποβιβαστούν από το σκάφος, αν και είναι υποχρεωμένη να παρέχει βοήθεια στη θάλασσα.

Το πλοίο της Sea Watch περισυνέλεξε 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε σε διεθνή ύδατα από τις 12 Ιουνίου ενώ έντεκα μετανάστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ