Τεχνολογία

Τι πρέπει να προσέξεις εάν "κλείσεις" τις διακοπές σου μέσω διαδικτύου -Πως μπορούν να σε εξαπατήσουν;

Κάποιοι φρόντισαν ήδη να βρουν το κατάλληλο μέρος για να περάσουν τις διακοπές τους και κάποιοι άλλοι ψάχνουν ακόμη το ιδανικό πακέτο. Αυτό δηλαδή που θα περιλαμβάνει τον ονειρικό προορισμό, στη χαμηλότερη τιμή και με τις όσο το δυνατό καλύτερες παροχές και υπηρεσίες.

Ωστόσο η Αστυνομία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς «κλείνοντας» τις διακοπές σας μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσετε θύματα απάτης.

Τι είναι η απάτη των διακοπών;

H απάτη των διακοπών γίνεται συνήθως κατά την διαδικτυακή πληρωμή της ταξιδιωτικής υπηρεσίας, που θέλετε να αγοράσετε.  Όπως για παράδειγμα, κατά την πληρωμή ενός ταξιδιωτικού πράκτορα ή γραφείου, για εισιτήρια, διαμονή, ενοικίαση οχήματος, ή και ταξιδιωτικού πακέτου.

Πως μπορούν να σας εξαπατήσουν;

Συχνά οι απατεώνες έχουν ως στόχο τα χρήματά σας. Να πάρουν δηλαδή τα χρήματα, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες αγορές ή κρατήσεις. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, η δική μας εξαπάτηση, αποτελεί απλά ένα κομμάτι από μια μεγαλύτερη απάτη, όπου οι επιτήδιοι χρησιμοποιούν τα στοιχεία κλοπιμαίων πιστωτικών καρτών, για να αγοράσουν νόμιμες ταξιδιωτικές υπηρεσίες και ακολούθως να τις πωλήσουν σε εμάς, σε χαμηλότερες τιμές.

Αν έχετε προβεί σε διαδικτυακές αγορές ή κρατήσεις για τις διακοπές σας και στη συνέχεια ανακαλύψετε, ότι η κράτησή σας δεν υπάρχει ή ότι έχει ακυρωθεί, λόγω του ότι έχει πληρωθεί με την κλεμμένη πιστωτική κάρτα κάποιου άλλου, τότε πιθανό να έχετε πέσει θύμα της απάτης των διακοπών. Σε τέτοια περίπτωση κρατήστε όλα τα στοιχεία, που έχετε, για τις συγκεκριμένες διαδικτυακές αγορές σας και καταγγείλτε την υπόθεση στην Αστυνομία.

Ποιες είναι οι ενδείξεις που πρέπει να προσέξετε;

Για να μην πέσετε θύμα, είναι καλό να είστε προσεκτικοί σχετικά με από πού και πως θα κάνετε τις κρατήσεις σας. Παράλληλα, θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι ώστε να γνωρίζεται πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια, που μπορεί να προδίδουν σε τέτοιου είδους παγίδες.

Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι ο τρόπος που μπορεί να μας προσεγγίσει ένας ταξιδιωτικός πράκτορας ή οργανισμός, για να μας παρουσιάσει τις προσφορές του.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αν επικοινωνήσει μαζί μας, ένας τέτοιος πράκτορας ή οργανισμός, με τον οποίο δεν είχαμε ποτέ επικοινωνία, για να μας προσφέρει διακοπές σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές.

Οι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι απατεώνες για να επικοινωνήσουν μαζί μας ποικίλουν. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ψευδείς, διαδικτυακές διαφημίσεις ή ακόμα πιο προσωπικά με τηλεφωνικές κλήσεις, τηλεφωνικά μηνύματα και emails, προσφέροντάς μας υπερβολικά φθηνές προσφορές για διακοπές. Αν η προσφορά σας φανεί πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε πολύ πιθανόν να μην είναι.

Οι απατεώνες, μπορεί να διατηρούν ακόμα και ιστοσελίδες, για την προώθηση των «προϊόντων» τους. Γι’ αυτό, αν μέσω κάποιας ιστοσελίδας δεν δίδονται αρκετές λεπτομέρειες ή φωτογραφίες, για τα προτεινόμενα ξενοδοχεία διαμονής ή τις άλλες υπηρεσίες και/ ή δεν υπάρχουν αρκετά σχόλια άλλων χρηστών, τότε αυτή η ιστοσελίδα θα πρέπει να θεωρηθεί ύποπτη.

Σημάδια, για το αν μια προσφορά θα  πρέπει να θεωρηθεί ύποπτη μπορεί να μας δώσει και ο τρόπος πληρωμής, που μπορεί να μας ζητηθεί. Τέτοιο σημάδι μπορεί να είναι και η πίεση για άμεση πληρωμή του ποσού.

Πολλές φορές, οι απατεώνες μπορεί να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων «φθηνών» πακέτων, είναι μικρός και εξαντλείται  γρήγορα, πιέζοντας μας για άμεση αγορά του «προϊόντος» τους.

Επίσης οι επιτήδειοι, είναι πιθανότερο να ζητήσουν να πληρωθούν με μετρητά, μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων ή ακόμα με εικονικά νομίσματα. Τέτοιου είδους μεταφορές χρημάτων, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να ανιχνευθούν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα χρήματά σας δεν επιστρέφονται.

Πως να προφυλαχθείτε ...

Σκοπός των απατεώνων είναι να εκμεταλλευθούν την εμπιστοσύνη, την άγνοια και καμιά φορά την αφέλεια σας. Υπάρχουν όμως τρόποι να προφυλαχθείτε από αυτούς.

Δεν απαντούμε σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικά μηνύματα ή κλήσεις και μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προσφορές διακοπών. Οι σύνδεσμοι και τα συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενδέχεται να οδηγήσουν σε κακόβουλους ιστότοπους ή να προσβάλουν με ιούς τη συσκευή σας.

Κάνουμε τις απαραίτητες κρατήσεις για τις διακοπές μας, απευθείας με την αεροπορική εταιρεία και/ ή το ξενοδοχείο ή μέσω αξιόπιστου ταξιδιωτικού πράκτορα.

Για να βεβαιωθούμε ότι μια εταιρεία είναι νόμιμη, μπορούμε να κάνουμε μια σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο.
•    Αναζητούμε το λογότυπο της «IATA» στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
•    Ελέγχουμε ότι στην ιστοσελίδα της εταιρείας χρησιμοποιείται ένα ασφαλές σύστημα πληρωμών και το ασφαλές πρωτόκολλο επικοινωνίας «https», για τη διαδικασία κράτησης.
•    Ελέγχουμε τις κριτικές. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν δημοσιεύσει την εμπειρία τους προειδοποιώντας τους άλλους.
•    Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο όνομα και στη διεύθυνση του ιστότοπου. Οι μικρές αλλαγές στο όνομα ή τη διεύθυνση μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση.
•    Ελέγχουμε ότι ο ιστότοπος προσφέρει πλήρη στοιχεία επικοινωνίας. Ένας σταθερός τηλεφωνικός αριθμός, ταχυδρομική διεύθυνση και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες που θα μας διευκόλυναν να επικοινωνήσετε μαζί τους.
•    Ελέγχουμε ότι ο ιστότοπος προσφέρει Όρους και Προϋποθέσεις, πολιτική επιστροφής χρημάτων και πολιτική απορρήτου.

Καλό είναι να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε εισιτήρια πτήσης από ιστότοπους που πωλούν άλλες υπηρεσίες, όπως αυτοκίνητα και εξοχικές κατοικίες. Ελέγξετε αν η πτήση υπάρχει μέσω της αναζήτησης που προσφέρει η ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας.

Να είστε πάντα σε εγρήγορση.
•    Ζητούμε από τον ταξιδιωτικό πράκτορα, επιπλέον φωτογραφίες του ξενοδοχείου και ρωτάμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κράτηση, το δωμάτιο, την τοποθεσία και την περιοχή.
•    Αποφεύγουμε να κάνουμε κρατήσεις μέσω ιστοσελίδων, που δεν διαθέτουν εικονίδιο λουκέτου «https» στη γραμμή διευθύνσεων.
•    Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν μας ζητηθεί να πληρώσουμε με τραπεζικό έμβασμα ή μετρητά. Πληρώνετε πάντα με πιστωτική κάρτα για να προστατεύσουμε την αγορά μας ή χρησιμοποιούμε έναν ασφαλή ιστότοπο πληρωμών.

Μην ξεχάσεις μετά την αγορά...
•    Ελέγχουμε ότι έχουμε λάβει τα απαραίτητα ηλεκτρονικά εισιτήρια ή τα έγγραφα κράτησης.
•    Αναθεωρούμε τα προσωπικά μας στοιχεία, τις ημερομηνίες, τα στοιχεία του ξενοδοχείου, τους αριθμούς και τις ώρες πτήσεων.
•    Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τις κρατήσεις μας, επικοινωνώντας απευθείας με την αεροπορική εταιρεία, το γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτου ή το ξενοδοχείο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ