Διατροφή

Τα φρούτα του καλοκαιριού και οι θερμίδες τους

Δείτε πόσες θερμίδες περιέχει κάθε ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα και πώς συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Βερίκοκα: 100 γρ. – 50 θερμίδες Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη Α και C. Επίσης περιέχουν σίδηρο και ασβέστιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνες, ίνες εξαιρετικά ελαφριές και γλυκές, που έχουν την ιδιότητα να κόβουν την πείνα, ενώ ακόμα και το πιο ευαίσθητο έντερο μπορεί να αφομοιώσει τις συγκεκριμένες ίνες. Η περιεκτικότητά του σε κάλιο βοηθά κατά της κατακράτησης υγρών.

Καρπούζι: 100 γραμμάρια – 20 θερμίδες. Το καρπούζι εκτός από νερό και σάκχαρα που μας προσφέρει, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση. Περιέχει ακόμη λυκοπένιο, εξίσου ισχυρό αντιοξεδωτικό συστατικό με αντικαρκινική δράση, βιταμίνη Α και κάλιο.

Κεράσι: 100 γραμμάρια – 55 θερμίδες. Πλούσιο σε βιταμίνη C και Α, περιέχει ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Αυτό που κάνει το κεράσι ξεχωριστό είναι η περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες και β-καροτένιο. Και οι δύο ουσίες παρουσιάζουν αντιοξειδωτική και αντιφλωγμονώδη δράση. Το κεράσι περιέχει και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ φαίνεται ότι η κατανάλωσή του βοηθάει όσους εμφανίζουν αυξημένο ουρικό οξύ να το μειώσουν.

Κορόμηλο: 100 γραμμάρια – 40 θερμίδες Το κορόμηλο περιέχει δύο βιταμίνες με αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την βιταμίνη C και Α. Περιέχει όπως τα περισσότερα φρούτα αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα αλλά και νιασίνη. Η νιασίνη έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της υψηλής χοληστερόλης και της πνευματικής κόπωσης.

Νεκταρίνι: 100 γραμμάρια – 48 θερμίδες Πλούσιο σε φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, σε κάλιο, βιταμίνη C και Ε. Το κάλιο συμμετέχει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση της πίεσης, ενώ η βιταμίνες C και Ε έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική/αντιγηραντική δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πεπόνι: 100 γραμμάρια – 35 θερμίδες Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α. Η βιταμίνη Α βοηθάει το δέρμα αλλά και στην καλή λειτουργία της όρασης. Είναι ακόμη πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμμετέχει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σε νιασίνη, που έχει ενεργό ρόλο στη λιπόλυση και σε θειαμίνη. Βασικό συστατικό του πεπονιού είναι επίσης η β-καροτίνη. Η β-καροτίνη αυξάνεται όσο ωριμάζει το πεπόνι. Εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση καθώς προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Ροδάκινο: 100 γραμμάρια- 50 θερμίδες. Το ροδάκινο περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Περιέχει επίσης βιταμίνες C και Α, κάλιο και σίδηρο. Ο σίδηρος συμμετέχει στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς. Τέλος, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μέταλλο απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.

Σταφύλι: 100 γραμμάρια – 70 θερμίδες Πλούσιο σε κάλιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, ασβέστιο, σε βιταμίνες και σε οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, τρυγικό οξύ. Πολλά ένζυμα που περιέχουν χαλκό μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του σώματος κατά των ελευθέρων ριζών. Η βιταμίνη Β2 που περιέχεται και αυτή στο σταφύλι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και συντήρηση των ιστών, στην παραγωγή ορμονών και στο σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος. Το σταφύλι έχει 50% περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από την βιταμίνη Ε. Τέλος μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Σύκα: 100 γραμμάρια -75 θερμίδες Περιέχουν σε αφθονία αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, Ε, και Κ συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας από διάφορες μορφές καρκίνου, εκφυλιστικές ασθένειες και λοιμώξεις. Έχουν επίσης κάλιο, που συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: icookgreek.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ