Αθλητισμός

Τα νέα blue chips του χρηματιστηρίου της «μπάλας»

Γράφει ο Γεράσιμος Ζώτος

Οι εταιρείες του δείκτη CAC40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού έχουν κάθε λόγο να ζηλεύουν την συμπολίτισά τους ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν. Δικαιολογημένα, αφού η ιστορική ομάδα του Παρισιού έχει καταφέρει να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της δυο σημαντικά blue chips τα οποία, την τελευταία διετία της έχουν προσθέσει 380 εκατ. ευρώ στην συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει

Πρόκειται για τον 20χρονο Γάλλο σέντερ-φορ, την αποκάλυψη του προηγούμενου μουντιάλ, τον Κιλιάν Εμπαπέ και τον 27χρονο Βραζιλιάνο αριστερό εξτρέμ Νεϊμάρ.

Η αξία του Κιλιάν Εμπαπέ, στο χρηματιστήριο της μπάλας, με βάση το έγκυρο αθλητικό site tranfermarkt, ανέρχεται στο ποσόν των 200 εκατ. ευρώ. Ενώ του Νεϊμάρ στα 180 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τους πιο ακριβούς παίκτες, σήμερα, στην μεταγραφική αγορά. Οι δυο αυτοί ποδοσφαιριστές της «Παρί» βρίσκονται στις δυο πρώτες θέσεις του πίνακα.

Ακολουθούν ο Αιγύπτιος επιθετικός – δεξί εξτρεμ της Λίβερπουλ Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος αξιολογείται στο ποσόν των 150 εκατ. ευρώ. Με την ίδια «χρηματιστηριακή» αξία των 150 εκατ. ευρώ, τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν ο Χάρι Κέϊν, ο Άγγλος σέντερ-φορ της Τότεναμ, ο Βέλγος Εντέν Αζάρ, αριστερό εξτρέμ της Τσέλσι και στην επόμενη, έκτη θέση, με την ίδια αξία, βρίσκεται ο Λιονέλ Μέσι, δεξί εξτρέμ αλλά και γκολτζής της Μπαρτσελόνα, όπως διαβάζουμε στο newmoney.gr.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Γουβέντους, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ιστοσελίδας tranfermarkt, στα 34 χρόνια του, έχει χάσει ένα μικρό ποσοστό της αξίας του, η οποία διαμορφώνεται στα 90 εκατ. ευρώ.
Οταν, πέρσι το καλοκαίρι, ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στην ομάδα του Τορίνο, έναντι 100 εκατ. ευρώ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντέδρασαν. Μάλιστα οι υπάλληλοι της Fiat, η οποία ανήκει στην οικογένεια Ανιέλι που ελέγχει και την Γιουβέντους έκαναν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις μειώσεις των μισθών τους.

Αν και το τίμημα ήταν μεγάλο, εν τούτοις ο Κριστιάνο Ρονάλντο ερχόταν από τους «μερένγκες» με πολλές περγαμηνές.

Στα εννιά χρόνια, που αγωνίστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης είχε στο ενεργητικό του δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, δύο Copa del Rey, δύο Supercopa de España, τέσσερα Champions League, δύο UEFA Super Cup και τρία Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. Παράλληλα, η απόδοση που είχε με τη Γιουβέντους, η επική ανατροπή και η πρόκριση στον αγώνα με την Ατλέτικο με δικό του χατ- τρικ, είχαν ως αποτέλεσμα να μην χάσει, παρά ελάχιστο ποσό από την ποδοσφαιρική (και εμπορική) του αξία.

Η μεταγραφική αγορά, την τελευταία διετία, έχει φθάσει και ίσως έχει ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, ετησίως. Μια αγορά που θυμίζει έντονα το χρηματιστήριο με τους ποδοσφαιριστές σε ρόλο μετοχών. Μια αγορά που επιδέχεται ακόμη και προβλέψεις. Πριν μερικούς μήνες ο Γκάρεθ Μπαλτς, του ομίλου αθλητικού μάρκετινγκ Two Circles είχε εκφράσει έναν προβληματισμό σχετικά με το ποιοί θα διαδεχθούν τους Μέσι και Ρονάλντο. Η πρόβλεψή του ήταν ότι «…ο Εμπαπέ και ο Νεϊμάρ ανήκουν στο μέλλον, αλλά αυτό το πεπρωμένο δεν έχει ακόμα καθοριστεί…». Σήμερα , με βάση τα στατιστικά του tranfermarkt αποδεικνύεται ότι η πρόβλεψή του, όπως, άλλωστε κάθε σοβαρού αναλυτή, ήταν σωστή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ