Κόσμος

Συνεργασία Ουκρανίας -Τουρκίας για τα αντιαρματικά οχήματα «SERDAR» που θα τοποθετηθούν απέναντι από τις ελληνικές ταξιαρχίες στον Έβρο

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Πρώτοι εδώ και μεγάλο διάστημα είχαμε αναφέρει την κοινή προσπάθεια κατασκευής σε ουκρανικό έδαφος , τουρκο-ουκρανικού αντιαρματικού συστήματος επί τροχοφόρου οχήματος, το οποίο θα δούμε σίγουρα απέναντι στον Έβρο, και  η οποία σύμφωνα με τον διεθνή τύπο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

https://youtu.be/AiuajJ6IjaE?t=13

Σήμερα ανακοινώθηκε από την ουκρανική εταιρεία "Ukroboronprom" οι επιτυχημένες τελικές δοκιμές του ουκρανο-τουρκικού προγράμματος με την ονομασία Serdar ,  το οποίο θα δώσει στον τουρκικό στρατό την δυνατότητα απόκτησης  των οχημάτων αυτών, μέρος των οποίων θα τοποθετηθούν απέναντι στις ελληνικές ταξιαρχίες αρμάτων στον Έβρο.

Τα υπουργεία άμυνας της Ουκρανίας και  Τουρκίας ενδιαφέρονται για το νέο σύστημα.

Όπως σημειώνεται, η τουρκική  εταιρεία Aselsan  ενήργησε ως ο κύριος ανάδοχος  του συστήματος σταθεροποίησης, του συστήματος  ελέγχου πυρός, του συστήματος ανίχνευσης και εντοπισμού, απεικόνισης βίντεο και τηλεμέτρησης με  λέιζερ, κ.λπ.

Η ουκρανική εταιρεία παρείχε  την ενσωμάτωση των καθοδηγούμενων αντιαρματικών πυραύλων «SKIF» που  παράγονται από το γραφείο σχεδιασμού «Luch» , καθώς και τα  συστήματα καθοδήγησης και ελέγχου τους.

Το αντιαρματικό σύστημα «Serdar» αφορά σύστημα αντιαρματικών πυραύλων σε  ένα  σταθεροποιημένο οπλικό σύστημα,  που παρέχει μια υψηλή αποτελεσματικότητα σε επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων εδάφους,  ημέρα / νύχτα και σε  δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι πύραυλοι είναι  διαμέτρου 130 mm και είναι σε θέση να καταστρέψουν  εχθρικά άρματα μάχης και οποιονδήποτε άλλο στόχο,  σε απόσταση 5 km, αλλά  και να διαρρήξουν θωράκιση πάχους 800 mm . Επίσης, το σύστημα είναι εξοπλισμένο με δύο πολυβόλα 12,7 mm και 7,62 mm.

Σύμφωνα με άρθρο μας αναφέραμε ότι, σε ουκρανικό πεδίο δοκιμών πραγματοποιούνται εδώ και επτά με οχτώ μήνες,  μυστικές δοκιμές του ουκρανικού τροχοφόρου καταστροφέα αρμάτων SKTR «Skif”, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενταχθεί δοκιμαστικά σε τουρκική μονάδας μάχης στις επιχειρήσεις πιθανόν στην Β. Συρία για δοκιμές.

Στο  στρατιωτικό πεδίο βολής στην περιοχή Chernihiv στην Ουκρανία δοκιμάστηκε από κοινού το επίτευγμα της ουκρανικής εταιρείας  "Ukroboronprom και της τουρκικής εταιρείας Aselsan, αφορά ένα  τροχοφόρο όχημα μάχης με αντιαρματικό πυργίσκο.

Οι δοκιμές μάλιστα πραγματοποιήθηκαν  από άκρα μυστικότητα με εντολή της τουρκικής πλευράς.

Το τροχοφόρο αντιαρματικό όχημα αντίστοιχο του ρωσικού ερπυστριοφόρου BMR-T εκτοξεύει  βλήματα  130 και 152 mm με εξαιρετικά εκρηκτική γόμωση (RC-2μ, RC-2 M-ΟΒ) στις κεφαλές.

Η βασική έκδοση του οχήματος αποτελείται από ένα πύργο που συμπεριλαμβάνει τρεις εκτοξευτήρες πυραύλων, μια συσκευή στόχευσης, τηλεχειριστήριο και ένα πολυβόλο.

Το όχημα είναι μια εξαγωγικής μορφής τροποποίηση του αντι-αρματικού συγκροτήματος «Stugna-P”, που αναπτύχθηκε για τον ουκρανικό στρατό.

Αυτό αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στις προσπάθειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να ενδυναμώσουν την αντιαρματική τους άμυνα κατά των ελληνικών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών.

Έτσι λοιπόν οι «φίλοι» μας οι Ουκρανοί, όπως όλα δείχνουν, προμηθεύουν με την σειρά τους τους Τούρκους όσα δεν τους δίνουν οι Ρώσοι, στα σχέδια τους κατά πολλών χωρών , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Υπενθυμίζουμε έτερο άρθρο μας προ ημερών με το οποίο αναφέραμε την προσπάθεια πλήρη ελέγχου   των ελληνικών μονάδων και κινήσεων στον Έβρο από τους Τούρκους με την μεταφορά 20 τροχοφόρων οχημάτων επιτήρησης εδάφους που κατασκεύασε η ASELSAN, τα οποία θα παραδοθούν σε μονάδες της στρατοχωροφυλακής στον Έβρο.

Η τουρκική εταιρεία Aselsan ολοκλήρωσε την κατασκευή των υποσυστημάτων τα οποία επιτρέπουν στο προσωπικό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής να τα χρησιμοποιεί στον Έβρο, ελέγχοντας και καταγράφοντας τους πάντες και τα πάντα στην ελληνική πλευρά και όχι φυσικά για να ελέγχουν «μετανάστες», αφού οι ίδιοι τους στέλνουν στην ελληνική πλευρά.

Το σύστημα περιλαμβάνει ραντάρ επιτήρησης εδάφους ACAR (Land Surveillance Radar), ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας εξοπλισμένο με θερμική κάμερα και αποστασιόμετρο Laser τύπου ŞAHİNGÖZÜ-OD, τοποθετημένο επί πτυσσόμενου πυλώνα, ένα σύστημα ακουστικού εντοπισμού, σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων SECANS και ασυρμάτους τύπου 9661 VHF / UHF.

Πρόκειται για ένα κρεσέντο εξοπλισμών από τουρκικής πλευράς, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης των τουρκικών ΕΔ ενόψει των σχεδίων του Ερντογάν σε Συρία, Ιράκ, αλλά και Ελλάδα. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές