Βαλκάνια

Συγκλονίζει το μήνυμα Πούτιν προς την Σερβία: «Είμαστε εδώ αδέλφια, μην φοβάστε!» - «Κεραυνοί» κατά Κοσόβου-Δύσης

Κίνηση με μεγάλο συμβολισμό έκανε ο Ρώσος πρόεδρος στην Σερβία για το θέμα του Κοσόβου κυρίως, θέλοντας να προειδοποιήσει την Δύση ότι προτίθεται να κάνει ότι δεν έκανε ο προκάτοχός του Γιέλτσιν το 1998-99 για την περιοχή, με μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του Vyacheslav Volodin, Προέδρου της Δούμας (Κάτω Βουλή) ο οποίος αποτελεί έναν εκ των στενότερων συνεργατών του, μετέφερε στο Βελιγράδι το εξής συγκλονιστικό μήνυμα: «τα αδέλφια τους οι Ρώσοι είναι εδώ, μπορείτε πάντα να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Μόσχας, ιδιαίτερα στον αγώνα για το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια!».

Ο Volodin, τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης στην ΕΕ και στις ΗΠΑ συχνά παρουσιάζουν  ως τον τρίτο πιο ισχυρό άνθρωπο του Πούτιν, μετά από μια συνάντηση με τον πρόεδρο του σερβικού κράτους Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε  ενώπιον των βουλευτών του σερβικού κοινοβουλίου, ότι η Ρωσία καταδικάζει απερίφραστα την πρόκληση στο Κοσσυφοπέδιο με στόχο τον εκφοβισμό του σερβικού λαού.

«Το ρωσικό έθνος έχει επιλέξει το δρόμο της καταδίκης των προκλήσεων στο Κοσσυφοπέδιο με στόχο τον εκφοβισμό των Σέρβων. Ο στόχος των Αλβανών ήταν να αναληφθεί ο τομέας αυτός με βία και προβοκάτσιες, αλλά είμαστε και εμείς εδώ για όλα αυτά.

Η επίθεση εναντίον των συνεργατών της UNMIK, συμπεριλαμβανομένου ενός Ρώσου πολίτη, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει την ανάλογη στάση, με  αποφασιστικότητα λόγω των συγκεκριμένων επιπτώσεων της ειρήνης στα Βαλκάνια. 

Η συμπεριφορά της ΕΕ και των ΗΠΑ υπονομεύει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για  ειρήνη στα Βαλκάνια, για αυτό και εκφράζουμε την έντονη αμφιβολία μας αν η ΕΕ είναι σε θέση να φέρει μια ειρηνική λύση και να είναι ένας δίκαιος διαμεσολαβητής στο διάλογο Σέρβων και Αλβανών. 

Πιστεύουμε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να ανταποκριθούν στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  Και εκείνοι που παραβαίνουν αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να λογοδοτούν. Τα συμφέροντα των κυρίαρχων Σέρβων πολιτών του Κοσόβου πρέπει να τηρούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε Volodin σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής και στη συνέχεια μετέφερε ένα βασικό μήνυμα του Προέδρου της Ρωσίας όχι μόνο στους Σέρβους αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο:

«Ο Πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει ότι είμαι εδώ και θα  μιλήσω, για αυτού και μου έδωσε εντολή να σας μεταφέρω τους αδελφικούς χαιρετισμούς του» τόνισε ο Volodin.

Ο ίδιος μιλώντας την ομιλία  του στην σερβική γλώσσα, δήλωσε ότι οι δύο χώρες και δύο λαοί συνδέονται με αιώνες φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού.

«Πολλούς  από εμάς μας συνδέουν, η ιστορία, ο πολιτισμός, η γλώσσα που δεν διαφέρει πολύ, έτσι ώστε να  καταλαβαίνουμε, γιατί είμαστε αδέρφια. Μας ενώνει όχι μόνο η ορθόδοξη πίστη αλλά και η ψυχή. Η φιλία μας και ο αμοιβαίος σεβασμός,συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχουμε καθήκον και  ευθύνη προς τις μελλοντικές γενιές  να διατηρήσουμε τις καλές μας σχέσεις για πάντα», σημείωσε ο Volodin, ο οποίος κάλεσε τον Σέρβο  Πρόεδρο Βούτσιτς για επίσκεψη στη  Μόσχα και την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο Σέρβος πρόεδρος αποδέχθηκε με μεγάλη τιμή την πρόσκληση και τόνισε τη σταθερή και συνεπή υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Σερβίας από την Ρωσία, αλλά και τις προσπάθειες της Μόσχας στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

«Ευχαριστώ την Μόσχα για την υποστήριξή της και την έγκαιρη και αποφασιστική καταδίκη των επαναλαμβανόμενων εισβολών, μονάδας ειδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στις 28 Μαΐου με τις  βίαιες συλλήψεις Σέρβων, των οποίων σκοπός ήταν να τρομάξουν  τους ανθρώπους μας στο Κοσσυφοπέδιο", τόνισε ο  Βούτσιτς  ενώ υπενθύμισε στον Βολοντίν, ότι η Πρίστινα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τη μόνη προϋπόθεση της συμφωνίας των Βρυξελλών, η οποία είναι ο σχηματισμός  των Σερβικών δήμων .

Ειδικοί εκτιμούν ότι το Κόσοβο και τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή δύναται να προκαλέσουν την εμφάνιση ενός νέου «συριακού» ζητήματος στην καρδιά των Βαλκανίων, λόγω κυρίως των σχεδίων μεταφοράς φυσικού αερίου από τους αγωγούς Turk Stream και East Med.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές