Πατριαρχεία

Στήριξη των χριστιανικών κοινοτήτων της Ιερουσαλήμ στο Πατριαρχείο για την εκκλησιαστικη περιουσία

Κλιμακώνεται η ανησυχία στους Αγίους Τόπους για την δικαστική απόφαση-«βόμβα» αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία.

Μετά την απάντηση από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων οι αντιδράσεις γενικεύτηκαν και οι επικεφαλής των χριστιανικών εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ δηλώνουν εξοργισμένοι από την αγορά εκκλησιαστικής περιουσίας από μια εβραϊκή οργάνωση, την οποία χαρακτηρίζουν «εξτρεμιστική» που λειτουργεί μέσω τρίτων, ενώ και για το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ αναφέρουν πως ενέκρινε τη συμφωνία “με πρωτοφανή και ύποπτη ταχύτητα”..

Αναλυτικότερα οι επικεφαλής των εκκλησιών και των εκκλησιαστικών κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ εξέφρασαν «μεγάλη έκπληξη» σε σχέση με την άνευ προηγουμένου και ύποπτη ταχύτητα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ σχετικά με τις αμφιλεγόμενες πράξεις του «εξτρεμιστικού εβραϊκού οργανισμού Ateret Cohanim». Το δικαστήριο, με την τελική και αδιαμφισβήτητη απόφασή του, απέρριψε την έκκληση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, η οποία απαίτησε να κηρυχθεί η συναλλαγή άκυρη και παράνομη.

Η οργάνωση της Ateret Cohanim ενήργησε μέσω ξένων μεσαζόντων για την απόκτηση τριών κτιρίων στη χριστιανική ζώνη της παλιάς πόλης. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της 10ης Ιουνίου, η πραγματική περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ αποκτήθηκε νόμιμα από ξένους μεσάζοντες που ενεργούσαν εξ ονόματος και για λογαριασμό αυτής της εβραϊκής οργάνωσης.

Μια κοινή δήλωση υπογεγραμμένη από 13 πατριάρχες, επικεφαλής των εκκλησιών και εκκλησιαστικών κοινοτήτων των Αγίων Τόπων αναφέρει ότι οι ενέργειες της εβραϊκής οργάνωσης Ateret Kohanim για την αγορά ακινήτου στη χριστιανική ζώνη της Παλιάς Πόλης είναι μια καλά μελετημένη επίθεση "όχι μόνο στην ιδιοκτησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στο νομικό καθεστώς του status quo των Αγίων Τόπων”. “Έτσι, αυτές οι ενέργειες διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους”, σύμφωνα με τη δήλωση.

Τρία αμφισβητούμενα κτίρια έχουν εμπλακεί στην δικαστική αυτή ιστορία για περισσότερα από 14 χρόνια. Βρίσκονται κοντά στην Πύλη Jaffa, παρέχοντας την πιο βολική και άμεση πρόσβαση στη χριστιανική ζώνη της παλιάς πόλης. Αν η εβραϊκή οργάνωση Ateret Cohanim πραγματικά κατάφερε να αποκτήσει την ιδιοκτησία - όπως επιβεβαιώνει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου - αναπόφευκτες εντάσεις προκύπτουν και θα υπάρξουν εμπόδια στην πρόσβαση των τοπικών χριστιανών προσκυνητών του Παναγίου Τάφου, καθώς και σε πολλά άλλα χριστιανικά ιερά της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.

Η κοινή δήλωση υπογράφηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ ', τον Αποστολικό Διοικητή του Λατινικού Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ π.Φραντσέσκο Πάτον, παρατηρητή των Αγίων Τόπων και άλλους. Οι πατριάρχες και οι αρχηγοί των εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ δηλώνουν σε αυτό το έγγραφο την υποστήριξή τους προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ στον αγώνα της για τα αμφιλεγόμενα κτήρια, παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Επιβεβαιώνουν επίσης την πεποίθησή τους ότι η παρουσία των χριστιανικών κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για τη διατήρηση του εύθραυστου «μωσαϊκού» των τοπικών κοινοτήτων, στο οποίο πάντα διατηρήθηκε η αρμονία των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...