Αρχείο

Σε ύψιστη ετοιμότητα ο αμερικανικός στρατός: Αμφίβια ομάδα έτοιμη να χτυπήσει ό,τι εισέρχεται στον Περσικό Κόλπο - Στο "κόκκινο" η κρίση με Ιράν

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον ακολούθησε την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Σαουδική Αραβία σε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση, ενώ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα εναντίον του Ιράν.

Την ίδια στιγμή, τα αμερικανικά πλοία USS Boxer και USS John P. Murtha, USS Harpers Ferry εισήλθαν στον Περσικό Κόλπο ενισχύοντας την αμερικανική αρμάδα στην περιοχή, μεταφέροντας παράλληλα εκατοντάδες πεζοναύτες, οχήματα, όλα έτοιμα για πιθανές επιχειρήσεις κατά του Ιράν.

Αυτή η ομάδα αμφίβιων πλοίων βρίσκεται υπό την ηγεσία του 5ου στόλου των ΗΠΑ, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πού θα αναπτυχθούν ακριβώς.

Ο 5ος στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, με έδρα το Μπαχρέιν, κατευθύνει την παρουσία του ναυτικού στον Περσικό Κόλπο και στα παρακείμενα χωρικά ύδατα.

Το αποβατικό πλοίο USS Boxer μεταφέρει τον 11η μονάδα πεζοναυτών και μοίρα επιθετικών ελικοπτέρων και αναχώρησε από το Σαν Ντιέγκο την 1η Μαΐου. Το USS Boxer θα αντικαταστήσει το USS Kearsarge.

Υπάρχουν επίσης στην περιοχή και τα αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln, συνοδευτικά πολεμικά πλοία, στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52, συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot και εκατοντάδες ενισχύσεις που στάλθηκαν από τον Μάιο.

Όλες οι τελευταίες κινήσεις υλοποιήθηκαν όταν το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο διοικητής του Ιρανικού πολεμικού ναυτικού Ναύαρχος Χουσεΐν Χαντζάντι ανέφερε ότι «δεν θα διστάσει να εξαπολύσει επίθεση κατά των αμερικανικών πολεμικών πλοίων εφόσον απαιτηθεί».

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα Βασιλιά Σάλμαν και τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανέφερε: "ότι τόσο οι χώρες του Κόλπου, όσο και οι χώρες της Ασίας και της Ευρώπης έχουν συζητήσει το θέμα της σύστασης ενός διεθνούς συνασπισμού κατά του Ιράν, με την Ουάσινγκτον να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τεχεράνη, αφού ανακοινώσει πρώτα τις νέες κυρώσεις εναντίον των Ιρανών».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σε καμία περίπτωση.

«Σήμερα, καθώς ερχόμουν στο γραφείο μου, άκουσα ότι το Ιράν σκοπεύει να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ομιλία του με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης των Ισραηλινών στρατιωτών που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε συνεχώς αυτούς που θέλουν να μας σκοτώσουν», τόνισε ο ίδιος.

Η ιστορία της κόντρας Ιρανών και Αμερικανών κρατά από το 1979 και όπως φαίνεται τώρα έχει έρθει ο καιρός να «λυθεί» το θέμα μετά την άνοδο στην εξουσία των μουλάδων που ανέτρεψαν το βασιλιά Σάχη μέσα σε ένα ταραγμένο περιβάλλον στην χώρα αυτή.

Το πρόβλημα είναι το εάν στην πιθανή πολεμική σύγκρουση στον Περσικό κόλπο, θα αναμιχθούν χώρες σαν την Ρωσία ή την Κίνα, και τότε λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα.  

Καταγγελίες Ζαρίφ για Τζον Μπόλτον

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγορεί ανοικτά τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, πως ετοιμάζει πόλεμο ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ.

«Θέλετε να μάθετε γιατί αυτοί που αποδεδειγμένα απεχθάνονται τη διπλωματία αίφνης ενδιαφέρονται για συνομιλίες; Απλώς διαβάστε τη συνταγή του 2017 του πρεσβευτή Τζον Μπόλτον για το πώς θα καταστραφεί η JCPOA», η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έγραψε ο Ζαρίφ σύμφωνα με το ΑΜΝΑ.

Μάλιστα η ανάρτηση του Τζαβάντ Ζαρίφ συνοδεύεται από έναν υπερσύνδεσμο για ένα άρθρο του Μπόλτον που δημοσιεύτηκε στο National Review το 2017. «Το Ιράν ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ομάδα Β έσυρε τις ΗΠΑ έξω, ενώ σχεδίαζε τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

https://twitter.com/JZarif/status/1143577927025664001

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ