Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες: "Εξέγερση" κατά της Μέρκελ, το ΕΛΚ δεν θέλει την Κομισιόν στα χέρια των Σοσιαλιστών


Ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται πως έχει αναστατώσει τους ηγέτες της Ε.Ε.

Ένα θρίλερ για γερά νεύρα βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Και αυτό γιατί, παρά τις μέχρι τώρα πληροφορίες για εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ των ηγετών της ΕΕ αναφορικά με τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν στη G20, αλλά και τις αναφορές ότι ελήφθη απόφαση το κορυφαίο πόστο στην Ένωση να καταληφθεί από τους Σοσιαλιστές, τα δεδομένα όπως φαίνεται έχουν αλλάξει.

Ο λόγος είναι η μίνι εξέγερση που σημειώθηκε στο ΕΛΚ κατά της Άνγκελα Μέρκελ – η οποία συνομολόγησε σε αυτή την απόφαση χθες, Σάββατο, με όλο και περισσότερους συντηρητικούς ηγέτες χωρών της ΕΕ να αντιδρούν εντόνως στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο Φρανς Τίμερμανς την Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, ήδη καταρτίζεται ένα νέο σχέδιο από τις πολιτικές οικογένειες του ευρωκοινοβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να προωθηθεί τελικά η υποψηφιότητα της Φιλελεύθερης πρώην επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ για τη θέση της προεδρίας της Κομισιόν. Άλλοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Politico σημειώνουν πως επανήλθε στο προσκήνιο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ –προερχόμενος από το ΕΛΚ- Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε κάθε περίπτωση, το δείπνο των ηγετών της ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να λυθεί ο «γόρδιος» δεσμός. Εκτιμάται πως εάν επιλυθεί το αδιέξοδο με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, τότε θα αρθούν και τα υπόλοιπα εμπόδια για την πλήρωση των υπόλοιπων βασικών θέσεων στην ΕΕ- του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του προέδρου της Ευρωβουλής αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως, ως προς τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, όπως και να χει δεν αναμένονται σήμερα αποφάσεις, γεγονός για το οποίο έχει ήδη προϊδεάσει η Άνγκελα Μέρκελ, στις δηλώσεις της προσερχόμενη στη Σύνοδο.

Όσο περνάει η ώρα το ενδεχόμενο συμφωνίας στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο διαρκώς απομακρύνεται. Τρεις διπλωμάτες που επικαλείται το Politico εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά αβέβαιο το εάν θα προκύψει και απόψε κατάληξη. Μία πηγή μάλιστα ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο για νέα έκτακτη Σύνοδο στις 15 Ιουλίου.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιμένει στη στήριξή του προς τον κ. Τίμερμανς. Γι αυτό το λόγο είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, για την οποία ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Συμφωνήσαμε, να δώσουμε σήμερα μαζί τη μάχη, για να τερματιστεί η 15χρονη κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία της Κομισιόν, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς».

 
https://twitter.com/atsipras/status/1145399070535667712?ref_src=twsrc%5Etfw

 

Ανταρσία

Κατά του ενδεχομένου να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν υποψήφιος από τους Σοσιαλιστές τάχθηκε εμφατικά ο νυν πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος υπενθύμισε πως το ΕΛΚ επικράτησε στις ευρωεκλογές.

Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βάραντκαρ είχε υπονοήσει πως υπάρχει πληθώρα αντιδράσεων εντός του ΕΛΚ για το εν λόγω ενδεχόμενο. «Το ΕΛΚ δεν συμφώνησε στη λύση που συνομολογήθηκε στην Οσάκα [σ.σ. στο περιθώριο της G20]. Η συντριπτική πλειοψηφία των πρωθυπουργών που προέρχονται από το ΕΛΚ πιστεύει πως δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η προοπτική πλήρωσης της προεδρίας της Κομισιόν τόσο εύκολα», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε ιστορικό λάθος την πρόταση να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν ο Φρανς Τίμερμανς. Σε επιστολή προς τον Ζοζέφ Ντολ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ), που αναρτήθηκε στο Twitter από την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαμαρτύρεται για τον ενδεχόμενο διορισμό του Τίμερμανς. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι όλες οι χώρες του Βίσενγκαρντ [μέλος της οποίας είναι και η Ουγγαρία] είχαν αντιδράσει έντονα στο σενάριο Τίμερμανς.

Κατά της υποψηφιότητας Τίμερμανς έχουν ταχθεί επίσης η Ιταλία και η Σλοβακία.

Από την πλευρά του ο προερχόμενος από το ΕΛΚ πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιοχάνις, υπονόησε πως ακόμα και στη σημερινή Σύνοδο ενδεχομένως να μην βρεθεί η χρυσή τομή. Προέβλεψε στις δηλώσεις του μια μακρά νύχτα, υποστήριξε πως καλό θα ήταν να υπάρξει συμφωνία για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ άμεσα, αλλά όπως είπε και σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έρθει το… τέλος του κόσμου. «Εάν αυτό δεν συμβεί, δεν είναι καταστροφή», είπε και συνέχισε: «Στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό οι λύσεις να είναι βιώσιμες και ευρέως αποδεκτές».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...