Πατριαρχεία

Ρίχνει την φάκα ο Πάπας για ενότητα: Όλοι ενωμένοι με το Άγιο Πνεύμα

Του Μανώλη Κείου

Μετά τις αλλαγές στο "Πάτερ ημών", για τις οποίες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε προειδοποιήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, ο Πάπας Φραγκίσκος επανήλθε και με αφορμή τον εορτασμό της Πεντηκοστής από τους Ρ/Καθολικούς μίλησε εκ νέου για το "πνεύμα της ενότητας".

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η έλλειψη αρμονίας στον σημερινό κόσμο οδήγησε σε αυστηρές διαιρέσεις, ο Πάπας είπε: "Υπάρχουν πολλοί που έχουν πάρα πολλά και εκείνοι που δεν έχουν τίποτα, αυτοί που θέλουν να ζήσουν μέχρι τα εκατό και εκείνοι που δεν μπορούν ούτε να γεννηθούν".

Είπε ότι στην "εποχή των υπολογιστών, οι αποστάσεις αυξάνονται: όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά μέσα, τόσο λιγότερο κοινωνικοί γινόμαστε».

Χρειαζόμαστε το Πνεύμα της ενότητας, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, για να μας αναγεννήσει ως Εκκλησία, ως Λαό του Θεού και ως ανθρώπινη οικογένεια.

Αποκήρυξε τον πειρασμό να "προσκολληθούμε στη μικρή μας ομάδα", και ζήτησε να αντισταθούν οι πιστοί σε κάθε μόλυνση.

"Το Άγιο Πνεύμα, από την άλλη πλευρά, συγκεντρώνει εκείνους που ήταν απομακρυσμένοι, ενώνει όσους βρίσκονται μακριά, φέρνει στο σπίτι τους εκείνους που ήταν διάσπαρτοι. Συνδυάζει διαφορετικούς τόνους σε μια ενιαία αρμονία, γιατί προ πάντων βλέπει την καλοσύνη", είπε.

Ο Πάπας συνέχισε λέγοντας ότι ο Κύριος «βλέπει τα άτομα πριν εξετάσει τα λάθη τους, τα πρόσωπα πριν από τις ενέργειές τους» και εξήγησε ότι το Πνεύμα διαμορφώνει την Εκκλησία και τον κόσμο ως έναν τόπο  για αδελφούς και αδελφές.

Εκείνοι που ζουν από το Πνεύμα, είπε, "φέρνουν την ειρήνη όπου υπάρχει διαφωνία, την συμφωνία όταν υπάρχει σύγκρουση. Εκείνοι που είναι μέσα στο Πνεύμα αντιμετωπίζουν το κακό με το καλό. Ανταποκρίνονται στην αλαζονεία με την πραότητα, στην κακομεταχείριση με την καλοσύνη, στη φωνή με σιωπή, στο κουτσομπολιό με την προσευχή, στον εκνευρισμό με την ενθάρρυνση».

Ο Πάπας ολοκλήρωσε την ομιλία του με το κάλεσμα να υιοθετήσει καθένας τον τρόπο του Αγίου Πνεύματος στο πως βλέπει τα πράγματα: "Τότε όλα αλλάζουν: με το Άγιο Πνεύμα η Εκκλησία είναι ο Άγιος Λαός του Θεού, η αποστολή είναι η εξάπλωση της χαράς, όπως άλλοι γίνονται αδελφοί και αδελφές μας, όλοι αγαπημένοι από τον ίδιο Πατέρα".

Χωρίς το Πνεύμα, προειδοποίησε: «η Εκκλησία γίνεται οργάνωση, η αποστολή της γίνεται προπαγάνδα, η κοινωνία της χρησιμοποίηση».

«Ας ικετεύουμε καθημερινά για το δώρο του Αγίου Πνεύματος», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ