Κόσμος

Πότε θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση για την έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τον Διεθνή Τύπο και φαίνεται να χρειάζεται μερικούς μήνες ακόμα για να επιλυθεί.

Σήμερα το πρωί στο Λονδίνο ξεκίνησε η πρώτη φάση της ακρόαση της υπόθεσης έκδοσης του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ μετά τη σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές στην πρεσβεία του Εκουαδόρ.

Τον Φεβρουάριο το νωρίτερο θα ολοκληρωθεί η ακρόαση για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ όπως αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο ιστότοπος WikiLeaks έχει δηλώσει πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν μια υπόθεση κατασκοπείας εις βάρος του από την ημέρα της σύλληψής του στις 11 Απριλίου.

Αν κριθεί ένοχος για κατασκοπεία, ο Ασάνζ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θανατική ποινή ή ισόβια φυλάκιση.

Ωστόσο, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι επιδιώκει την έκδοση του Ασάνζ σε σχέση με κατηγορίες που αφορούν «συνωμοσία για τη διενέργεια επιθέσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση σε ένα απόρρητο κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον νόμο περί εκδόσεως του 2003, απαγορεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να εκδίδει κάποιον σε χώρα όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής των WikiLeaks είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 2012 καθώς βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση.

Η συγκεκριμένη κατηγορία προέκυψε λίγο μετά από αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Οι πληροφορίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας κατά των WikiLeaks και προσωπικά του Ασάνζ από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...