Υγεία

Πόνοι περιόδου: Η σωτήρια άσκηση που μειώνει τον πόνο κατά 50% - Θα χρειαστείτε μόλις μία ώρα την εβδομάδα

Μια νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου στο Κάιρο της Αιγύπτου και δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, υποστηρίζει ότι μια ώρα άσκησης zumba κάθε εβδομάδα μειώνει τη δυσφορία που προκαλούν στις γυναίκες οι κράμπες της εμμήνου ρύσης.

Περισσότερες από τις μισές νεαρές γυναίκες υποφέρουν από πρωτογενή δυσμηνόρροια, η οποία, εκτός από πόνο, προκαλεί επίσης αλλαγές στη διάθεση, διάρροια, ακόμη και εμετό, με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα να συνιστώνται ως αποτελεσματικά για την ανακούφιση από τον πόνο. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας (σε αντίθεση με τη δευτερογενή δυσμηνόρροια), επηρεάζει, όμως, σημαντικά τη ζωή των γυναικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, πάνω από το 1/4 των γυναικών αρνούνται να λάβουν κάποια φαρμακευτική αγωγή και επιλέγουν, όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, μη φαρμακευτικούς τρόπους ανακούφισης.

Γεγονός είναι ότι η άσκηση γενικότερα θεωρείται ότι απομακρύνει τις προσταγλανδίνες, τις ουσίες που προκαλούν δυσμηνόρροια, ενισχύοντας τα αποθέματα αίματος πλούσιου σε οξυγόνο στη μήτρα. Με αφορμή, λοιπόν, προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι η zumba βοηθά τις γυναίκες να χάσουν βάρος και να κοινωνικοποιηθούν, οι ερευνητές θέλησαν τώρα να ανακαλύψουν αν θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στην ανακούφιση από την εμμηνοροϊκή δυσφορία.

Εξέτασαν 98 γυναίκες ηλικίας 18 έως 25 ετών οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με πρωτογενή δυσμηνόρροια, χωρίζοντάς τις σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έπαιρνε μέρος σε ένα ωριαίο μάθημα zumba μία φορά την εβδομάδα για δύο μήνες και η άλλη δεν ακολουθούσε κάποια παρέμβαση, λειτουργώντας έτσι ως ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες που έκαναν zumba βίωναν σημαντικά λιγότερο πόνο μετά τον πρώτο και τον δεύτερο μήνα. Ενδεικτικά, σε μια κλίμακα αξιολόγησης του πόνου με ανώτατο βαθμό το 10, οι γυναίκες που έκαναν zumba παρατήρησαν μείωση της ενόχλησής τους κατά 2.94, ενώ μειώθηκε, επίσης, και η διάρκεια του πόνου. Μετά το πέρας των δύο μηνών, αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες που έκαναν zumba βίωναν κατά μέσο όρο 4,9 ώρες δυσφορίας, ενώ η ομάδα ελέγχου 9.10 ώρες.

Σίγουρα χρειάζονται εκτενέστερες μελέτες για την ισχυροποίηση των ευρημάτων αυτών, σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ahmed Samy από το τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας, πάντως, οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως πράγματι η zumba μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που υποφέρουν από τους πόνους της που συνδέονται με την έμμηνο ρύση.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ