Μέση Ανατολή

«Πόλεμο» κατά του δολαρίου ζητάει το Ιράν: Να σταματήσει η οικονομική τρομοκρατία

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα, μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Νέα έκκληση για την «εξάλειψη» του δολαρίου, προκειμένου οι ΗΠΑ να σταματήσουν την «οικονομική τρομοκρατία», απηύθυνε η Τεχεράνη, εν μέσω των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών, μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά.

«Η ισχύς των ΗΠΑ βασίζεται στο δολάριο. Ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομικής δύναμης θα εξαφανιζόταν, αν οι χώρες εκμηδένιζαν το δολάριο από τα οικονομικά τους συστήματα» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάν Ζαρίφ.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, κατήγγειλε ότι η Ουάσιγκτον προσπάθησε να ασκήσει πίεση στην Τεχεράνη, ενώ χαρακτήρισε τον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ ως «οικονομική τρομοκρατία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο έχει συγκεντρώσει τα πυρά αρκετών υψηλόβαθμων αξιωματούχων ανά τον κόσμο. Μόλις την Παρασκευή, ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι το αμερικανικό νόμισμα έχει καταστεί «εργαλείο άσκησης πίεσης».

Οι παραπάνω τοποθετήσεις επέρχονται ως συνέχεια του νέου γύρου κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν, στοχεύοντας — αυτή τη φορά — τον πετροχημικό κλάδο.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ουάσιγκτον έχει κλιμακώσει την πίεση προς την ασιατική χώρα, αρχής γενομένης με τη μονομερή αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία επετεύχθη το 2015.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, μάλιστα, ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή, επικαλούμενος τη δήθεν αυξανόμενη ιρανική απειλή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...