Κόσμος

Πωλείται ένα κειμήλιο: Η πρώτη αμερικανική σημαία που υψώθηκε κατά την Απόβαση της Νορμανδίας

Μπορεί να χρόνια να φαίνονται καθαρά πάνω το ύφασμά της αλλά πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να την αποκτήσουν.

Μια ταλαιπωρημένη αμερικανική σημαία, που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη που υψώθηκε στην παραλία Όμαχα κατά την Απόβαση της Νορμανδίας, το 1944, θα πουληθεί σε δημοπρασία την επόμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι η τιμή της μπορεί να ξεπεράσει τα 55.000 δολάρια.

Η σημαία, με τα χαρακτηριστικά χρυσά κρόσσια και ένα μπάλωμα –στο σημείο όπου προφανώς είχε τρυπηθεί από σφαίρα– υψώθηκε από έναν στρατιώτη του μηχανικού στην Όμαχα, το θέατρο μιας από τις πλέον αιματηρές μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Γαλλία.

Ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions ανέφερε ότι η σημαία τοποθετήθηκε από τον μπάρμαν Τζον Χόρβαθ, από το Κολόμπους του Οχάιο, ο οποίος αργότερα την έστειλε στη σύζυγό του, μαζί με μια επιστολή. "Πρόσεχε τη σημαία. Είναι η πρώτη που υψώθηκε στο προγεφύρωμα στην ακτογραμμή δύο ώρες αφότου άρχισε η εισβολή. Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τον ορθοστάτη της σκηνής μου για να την σηκώσω", έγραφε ο Χόρβαθ.

Το γράμμα και η άφιξη της σημαίας στο Κολόμπους αναφέρονται σε ένα άρθρο εφημερίδας του 1944, με τον τίτλο "Η πρώτη σημαία στο προγεφύρωμα της Νορμανδίας φτάνει εδώ ως αναμνηστικό της μάχης". Περιλαμβάνει και μια φωτογραφία της συζύγου του Χόρβαθ, να ποζάρει με τη σημαία τον Αύγουστο του 1944. Αυτό το απόκομμα, που μάλλον προέρχεται από την εφημερίδα Columbus Citizen-Journal, θα πουληθεί επίσης στη δημοπρασία.

Ο Χόρβαθ πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο το 1961 ή το 1962 και άφησε τη σημαία, διάφορα μετάλλια και άλλα αναμνηστικά στον ανιψιό του. Σήμερα η σημαία ανήκει σε έναν ιδιώτη συλλέκτη.

Η σημαία θα δημοπρατηθεί στις 9 Ιουνίου, όμως ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικτυακά οι προσφορές και σήμερα είχαν φτάσει τις 55.000 δολάρια, πάνω από τις 50.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Οι συλλέκτες στρατιωτικών ειδών εκτιμούν πολύ τις σημαίες. Μάλιστα, η αμερικανική σημαία από το πλοίο που μετέφερε τους πρώτους Αμερικανούς στρατιώτες στην Παραλία Γιούτα της Νορμανδίας πριν από 75 χρόνια πουλήθηκε το 2016 έναντι 514.000 δολαρίων, τιμή πενταπλάσια από την αρχική εκτίμηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές