Μέση Ανατολή

Προεόρτια επιχειρήσεων κατά του Ιράν: Ισραηλινά υποβρύχια στον Περσικό & μεταστάθμευση F-22 στο Κατάρ - Κατασκοπικό θρίλερ στον Κόλπο

Σαφείς πολεμικές κινήσεις έχουμε στο Περσικό Κόλπο, από Ισραήλ και ΗΠΑ, κάτι το οποίο ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ως «προεόρτια» άσχημων εξελίξεων το επόμενο διάστημα, εφόσον δεν επέλθει και η πολυπόθητη συμφωνία των συμβούλων ασφαλείας ΗΠΑ, Ρωσίας, Ισραήλ, στις διαβουλεύσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ιερουσαλήμ εδώ και μερικές ημέρες.      

Σύμφωνα με εφημερίδα του Κουβέιτ (που επικαλείται τουρκικό δημοσίευμα), το Ισραήλ παρακολουθεί το Ιράν από ξηρά, θάλασσα και αέρα σε περιοχές πολύ κοντά στα ιρανικά σύνορα.

Η εφημερίδα, αναφέρει ότι ήδη ισραηλινά υποβρύχια περιπολούν στον Περσικό Κόλπο και την Αραβική Θάλασσα, συλλέγοντας πληροφορίες που αφορούν το Ιράν.

Η  εφημερίδα «Al-Jarida», τονίζει με έμφαση ότι το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις κατασκοπείας δια ξηράς, θάλασσας και αέρα κατά του Ιράν, στον Κόλπο και την Αραβική Θάλασσα, ξεχνώντας βέβαια να αναφέρει ότι οι Ιρανοί κατασκοπεύουν το Ισραήλ από την πλευρά της Συρίας και του Λιβάνου συνεχώς εδώ και 2 χρόνια.

Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών του Κουβέιτ μέσω της εφημερίδας αναφέρουν ότι από τον περασμένο Μάρτιο, ισραηλινά αεροσκάφη άρχισαν να παρακολουθούν ευαίσθητες περιοχές του Ιράν, επιχειρώντας από διάφορα αεροδρόμια στην περιοχή κοντά στο έδαφος του Ιράν.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου σε ομιλία του κατά την τελετή αποφοίτησης αξιωματικών του ναυτικού, ανακοίνωσε ότι το Τελ Αβίβ επιτελεί πάντα ναυτικές επιχειρήσεις εναντίον των εχθρών.

Ο Νετανιάχου τόνισε στην ομιλία του ότι το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην «αποτροπή» του Ιράν από το να διεξάγει εχθρικές ενέργειες κατά του Ισραήλ, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Το Ισραήλ διαθέτει στόλο κυρίως υποβρυχίων γερμανικής κατασκευής, τα οποία είναι σχεδιασμένα να παραμένουν κάτω από την στάθμη της θάλασσας για 50 ημέρες.

Την ίδια ακριβώς περίοδο η αμερικανική πολεμική αεροπορία ανέπτυξε τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη F-22 Raptor στην αεροπορική βάση στο Κατάρ εν μέσω της συνεχιζόμενης κόντρας με το Ιράν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της USSOCOM, τα F-22 Raptor μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση τους στο Κατάρ στις 27 Ιουνίου.

Μιλάμε για περίπου 10 μαχητικά αεροσκάφη τα οποία μεταστάθμευσαν στο Κατάρ ως μέρος της διαδικασίας ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων που ζητήθηκαν από την κεντρική διοίκηση στην περιοχή του Κόλπου.

Τα αεροσκάφη αυτά φέρουν βλήματα επιφανείας-αέρος και είναι ικανά για τρομερές επιθέσεις εδάφους.

Από τις αρχές Μαΐου του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν διάφορα πολεμικά πλοία στην περιοχή υπό την καθοδήγηση της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln, ενώ επίσης, βομβαρδιστικά Β-52, βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς την ίδια στιγμή έχουμε μεταφορά και νέων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και επιπλέον 2.500 στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η ανάπτυξη ισραηλινών υποβρυχίων για την απαγόρευση πλεύσης των ιρανικών πλοίων στον Κόλπο, και αμερικανικών αεροσκαφών F-22,  θα αυξήσει τη δυνατότητα άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του συνασπισμού των ΗΠΑ και του Ιράν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ