Διατροφή

Ποιο τσάι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα;

Ο καρκίνος οφείλεται συχνά σε κληρονομικότητα, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, δεν είναι λίγες οι φορές που υπαίτιος είναι η κακή διατροφή.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τις πιθανότητες να ασθενήσεις, είναι να βγάλεις ΑΥΤΕΣ τις τροφές από τη διατροφή σου και να βάλεις στη θέση τους μία, που θεωρείται «φάρμακο» για καλή υγεία.

Ο λόγος για το τσάι μάτσα, που τα ταλευταία χρόνια έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των Instagrammers και foodies παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα τσάι με έντονη γεύση, που αποτελεί πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικές ουσίες. Κατά καιρούς χαίρει διθυραμβικών σχολίων για τις ποικίλες ευεργετικές του ιδιότητες. Μία από αυτές απέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, μπορούν να εξοντώσουν τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Όπως σχολίασαν, όταν οι κυτταρικές σειρές καρκινικών βλαστοκυττάρων του μαστού εκτέθηκαν στο τσάι μάτσα, τα καρκινικά κύτταρα «μετατοπίζονταν προς μια κατάσταση μεταβολικής ηρεμίας». Επιπλέον, διεκόπη η εξάπλωσή τους, στοιχείο πολύ σημαντικό για την αποφυγή μεταστάσεων.

Αυτό συμβαίνει λόγω της καταστολής του οξειδωτικού μιτοχονδριακού μεταβολισμού, δηλαδή της παρεμπόδισης των καρκινικών κυττάρων να ανατροφοδοτηθούν. Έτσι περνούν σε ανενεργή φάση και καταλήγουν να πεθαίνουν πριν σκοτώσουν.

«Αυτό ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο χρήσης του συγκεκριμένου πράσινου τσαγιού αντί χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, όπως η ραπαμυκίνη», τονίζει ο Michael Lisanti, καθηγητής Μεταγραφικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου.

Για να πιεις ένα φλιτζάνι τσάι matcha…
Σε αντίθεση με την κλασική παρασκευή ενός φλιτζανιού τσάι, όπως την γνωρίζουμε εμείς, το μάτσα φτιάχνεται ρίχνοντας 1 κουτ. γλυκού μάτσα σε 1 φλιτζάνι ζεστό (αλλά όχι βραστό) νερό και στη συνέχεια το ανακατεύουν με ένα αναδευτήρα από μπαμπού (chasen) μέχρι να αφρίσει.

 

info
Τσάι μάτσα βρίσκετε σε μπαχαροπωλεία, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς αλλά και online. Όσο για την τιμή του, κοστίζει 167€ το κιλό, ενώ ένα πακέτο των 30γρ. κοστίζει γύρω στα 10-15€. Βέβαια, στην αγορά βρίσκετε πιο οικονομικά και φακελάκια με ροφήματα που περιέχουν τσάι μάτσα και άλλα υλικά, όπως λάιμ και lemongrass, ωστόσο είναι mix και όχι σκέτο τσάι μάτσα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ