Κύπρος

Ποιες προσδοκίες υπάρχουν για Ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία; (βίντεο)


Εν μέσω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας η Λευκωσία κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα» προσμένοντας στην έμπρακτη πλέον αλληλεγγύη των Ευρωπαίων ηγετών στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Πού μπαίνει όμως ο πήχης των προσδοκιών μετά την εξουσιοδότηση για λήψη μέτρων από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων;

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Eνημέρωση, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής Θεόδωρος Τσακίρης ανέφερε πως εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς μία απόφαση ότι θα ληφθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και δεν δοθεί εντολή για εξειδίκευση των μέτρων αυτών, τότε θα αποτελέσει ένα διπλωματικό Βατερλώ.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για τη λήψη μέτρων, υπάρχει απόφαση να προταθούν μέτρα χωρίς να έχει ακόμα ληφθεί απόφαση ότι θα ενεργοποιηθούν και θεωρώ πολύ δύσκολο να υπάρχει ουσιαστική εξειδίκευση μέτρων μέσα σε 48 ώρες ώστε αυτά να παρουσιαστούν ενώπιον των αρχηγών κρατών για να ληφθεί απόφαση ενεργοποίησης τους», ανέφερε.

Κληθείς να πει ποια θα μπορούσαν να ήταν αυτά τα μέτρα αναφέρθηκε στο πάγωμα της εκταμίευσης των ενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας ενόψει και της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ, την επαναβεβαίωση για de facto τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, καθώς επίσης και πιο εξειδικευμένα μέτρα-κυρώσεις. Τέτοια θα μπορούσαν να ήταν σε βάρος της Τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, με τον περιορισμό της πρόσβασης της σε τεχνογνωσία και τεχνολογία στα θέματα γεωτρήσεων, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του προσωπικού που συμμετέχει στις εργασίες του τουρκικού γεωτρύπανου στην ΑΟΖ καθώς επίσης και η απαγόρευση προς τα πρόσωπα αυτά να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

https://www.youtube.com/embed/GMtnGVq_2lU

Κυβέρνηση: Αναμένουμε πλέον κάτι πιο συγκεκριμένο

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου ανέφερε πως από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων διαφάνηκε ότι απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών, κείμενο το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο σημείωσε, πλέον αναμένουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα.

https://www.youtube.com/embed/ou4aoUKyuGI

alphanews.live

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ