Διατροφή

Πιπέρι καγιέν: Τα απίστευτα οφέλη του για την υγεία!

Πέρα από μία γευστική προσθήκη σε οποιοδήποτε πιάτο, το πιπέρι καγιέν μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, καθώς περιέχει απαραίτητες βιταμίνες, κάλιο και μαγνήσιο.

Περιέχει επίσης πολύτιμα φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία το καθιστούν ένα ισχυρό μπαχαρικό για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Είναι αντιμικροβιακό, αντιμυκητιακό, αντιφλεγμονώδες και διεγερτικό, ενώ μπορεί να ενισχύσει την καρδιά, καθώς και το αγγειακό σύστημα.

Σύμφωνα με την American Nutrition Association, το πιπέρι καγιέν είναι ένα «στιγμιαίο διεγερτικό της ροής του αίματος», που σημαίνει ότι προωθεί την κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρει αποτελεσματικά άλλα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα. Επιπλέον, όπως αναφέρει το onmed.gr, συμβάλλει στην πέψη (προάγοντας την εξάλειψη των αποβλήτων) και ενισχύει το συκώτι, το οποίο καθιστά τα θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα στο σώμα μας και επεξεργάζεται τις τοξίνες.

Μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το πιπέρι καγιέν μπορεί να έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό, δηλαδή, μπορεί να τον ενεργοποιήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως και άλλες πικάντικες πιπεριές, το πιπέρι καγιέν περιέχει τη φυτοχημική καψαϊκίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να αυξήσει την κορεσμό (την αίσθηση της πληρότητας) και να μειώσει την όρεξη, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάθε άτομο που καταναλώνει πιπέρι καγιέν θα παρουσιάσει απώλεια βάρους, ενώ οι περισσότερες από τις διαθέσιμες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε παχύσαρκους ανθρώπους. Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια κιλών, η κατανάλωση πιπεριού καγιέν δεν πρόκειται να βλάψει τις προσπάθειές σας, αλλά πιθανόν να μην είναι η μόνη αλλαγή που πρέπει κάνετε στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ