Κύπρος

Παραληρηματικός Ερντογάν: "Κάνετε τους μάγκες, ελάτε να συλλάβετε το προσωπικό του Πορθητή" - Επιστήμονες αμφισβητούν τη γεώτρηση

Σε παραληρηματική κατάσταση για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρο εξαπολύει επίθεση κατά Ελλάδας και Κύπρο, αλλά και του γαλλικού κολοσσού TOTAL, με αφορμή τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

"Aν τολμάτε ελάτε να συλλάβετε το προσωπικό του Πορθητή”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι “μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες”. Όπως είπε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν τις έρευνές τους. 

Σε ομιλία του σε ένωση ηλικιωμένων της Τραπεζούντας, ο  Τούρκος Πρόεδρος διερωτήθηκε γιατί η Γαλλία ενοχλείται από τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όπου δεν έχει ακτογραμμή. “Πολύ ενδιαφέρον”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι προηγουμένως η Τουρκία ούτε γεωτρύπανο είχε, ούτε ερευνητικό πλοίο.

“Τί κάναμε; Δεξιά και αριστερά ενοικιάζαμε - ήταν και πολλά τα έξοδα- και προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Αλλά τώρα έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Τώρα εμείς κάνουμε έρευνες με αυτά. Μερικές φορές μας κάνουν τους μάγκες. Κι εμείς με τις ένοπλες δυνάμεις μας παίρνουμε τη θέση μας εκεί και συνεχίζουμε τις έρευνες.

Τις προάλλες τί είπαν; Είπαν ότι θα βγάλουν ένταλμα σύλληψης για του προσωπικού μας εκεί. Κι εμείς τί τους είπαμε; Να με συγχωρέσετε ‘αν σας περνά ελάτε να τους πάρετε’ τους είπαμε. Δεν θα μπορέσουν να τους πάρουν. Δεν φτάνει η δύναμή τους γι αυτό. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε Τούρκοι. Δεν θα δώσουμε ευκαιρία γι αυτό”, ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο της Τουρκίας είναι στην περιοχή. “Πηγαίνει και το άλλο. Και τα τέσσερα συνεχίζουν τις εργασίες τους στην περιοχή. Και αυτές τις εργασίες θα τις κάνουμε με αποφασιστικότητα. Εμείς δεν χαρίζουμε σε κανένα τα δικαιώματα και το δίκαιο των αδελφών μας Τ/Κ”, ανέφερε. 

Αναφερόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ζήτησε να αποχωρήσει η Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο. “Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να αποχωρήσουμε; Εσύ έχεις εδώ ακτογραμμή; Έχεις εσύ σχέση με εδώ; Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει. Και η Βρετανία μπορεί να μιλά. Γιατί; Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου. Η ΤΟΤΑΛ. Αλλά εμείς είμαστε μέσα στη δουλειά αυτή”, ανέφερε.

Επιστήμονες απαντούν στην Τουρκία: Αμφισβητούμε τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Έλληνες και Κύπριοι επιστήμονες, ειδικοί στους υδρογονάνθρακες, αμφισβητούν ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει φτάσει σε βάθος τριών χιλιομέτρων όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι εταιρείες κολοσσοί, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ δεν επηρεάζονται από τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι αδύνατον σήμερα, και ιδιαίτερα με μια ομάδα και ένα πλοίο που μόλις ξεκίνησε να υπάρχει (αγοράστηκε πριν δύο μήνες) να είναι σε θέση να κάνουν μια τέτοια γεώτρηση» ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο πρόεδρος του ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), Γιάννης Μπασιάς.

https://www.youtube.com/watch?v=5FEL3yoK3Do

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντουρμέζ δήλωσε πως ο στόχος της Άγκυρας είναι ο «Πορθητής» να φτάσει σε βάθος 5 χιλιομέτρων μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

«Ο Πορθητής είναι στη θέση του από τις 4 Μαΐου, κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει τη γεώτρηση και όχι να ξεκινά τώρα. Παίζεται ένα γεωπολιτικό παιχνίδι και εκβιάζουν», υποστήριξε ο Ντίνος Νικολάου, μέλος εταιρείας υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Στην κυπριακή ΑΟΖ δραστηριοποιούνται συνολικά 33 εταιρείες, μερικές από τις οποίες είναι πραγματικά παγκόσμια μεγαθήρια. Όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, εκείνες δεν σκέφτονται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσουν στις τουρκικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Άγκυρα συνεχίζει τις πιέσεις προκειμένου να πετύχει συνεκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων, με αυτό τον τρόπο δεν θα εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία και το Ιράν, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ