Κόσμος

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας 2019-Πως να κρυφτείς απ' τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα...

Του Μάνου Χατζηγιάννη 

“Τα παιδιά έχουν ταλέντο να υπομένουν, που πηγάζει από την άγνοια εναλλακτικών λύσεων” έλεγε η Αφροαμερικανίδα ποιήτρια Maya Angelou.

Σήμερα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας για αυτά τα παιδιά που αναγκάζονται να υπομένουν γιατί δεν γνωρίζουν καν πως έχουν εναλλακτική λύση.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι: «Τα παιδιά δεν πρέπει να εργάζονται σε χωράφια αλλά σε όνειρα».

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας θεσμοθετήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) το 2002 για να εστιάσει την προσοχή στην ανεξέλεγκτη έκταση της παιδικής εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο και τις ενέργειες, τις δράσεις και τις προσπάθειες που απαιτούνται για την εξάλειψή της.

Είναι εκείνη η μέρα που συμπράττουν στην θεωρία κυβερνήσεις, εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις, η κοινωνία των πολιτών καθώς και εκατομμύρια απλοί άνθρωποι για να αναδείξουν τη δυσχερή κατάσταση των εργαζόμενων παιδιών και μόλις περάσει αυτή η μέρα γυρνούν πλευρό και συνεχίζουν τον ύπνο τους ατάραχοι. Κρύβονται πίσω από τις τεράστιες ευθύνες τους.

Μα πως να κρυφτείς απ΄τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα....

Σήμερα 152 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να εργάζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Δεν πηγαίνουν στο σχολείο και έχουν ελάχιστο χρόνο να παίξουν. Πολλά δεν λαμβάνουν σωστή διατροφή ή φροντίδα. Στερούνται την ευκαιρία να είναι παιδιά.

Περισσότεροι από τους μισούς αυτούς μικρούς αγγέλους εκτίθενται στις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας όπως η εργασία σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, η δουλεία ή άλλες μορφές καταναγκαστικής εργασίας, οι παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της πορνείας, καθώς και η συμμετοχή σε ένοπλες συγκρούσεις.

Φέτος, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας γιορτάζει τα 100 χρόνια της προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρεπούς εργασίας. Η μέρα εστιάζει στο Στόχο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών που ορίζει η διεθνής κοινότητα, ζητώντας να τερματιστεί η παιδική εργασία σε όλες της τις μορφές μέχρι το 2025.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την επέτειο για τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης της ΔΟΕ για τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας το 1999 (αριθ. 182). Η σύμβαση βρίσκεται κοντά στην καθολική επικύρωση, με λίγες μόνο χώρες να μην την έχουν επικυρώσει. Ως εκ τούτου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας 2019 ζητά την πλήρη επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης αριθ. 182 και της Σύμβασης Ελάχιστης Ηλικίας της ΔΟΕ του 1973 (αριθ. 138). Η μέρα επίσης στοχεύει να ενθαρρύνει την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του 2014 αναφορικά με τη Σύμβαση για την καταναγκαστική εργασία, η οποία προστατεύει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Τι είναι η Παιδική Εργασία;

Η ΔΟΕ περιγράφει τον όρο παιδική εργασία ως εργασία που στερεί από τα παιδιά την παιδική τους ηλικία, την αθωότητα και την αξιοπρέπειά τους και αυτό είναι επιβλαβές για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους.

Ωστόσο, η ΔΟΕ ξεκαθαρίζει ότι οι δραστηριότητες που συμβάλλουν στη θετική εξέλιξη των παιδιών, όπως το να κάνουν το μερίδιό τους στις δουλειές του σπιτιού ή να κερδίζουν χρήματα το καλοκαίρι, δεν θεωρούνται παιδική εργασία.

Η παιδική εργασία, ειδικότερα, αναφέρεται σε εργασίες που:

• Είναι διανοητικά, σωματικά, κοινωνικά ή ηθικά επικίνδυνες και επιβλαβείς για τα παιδιά

• Παρεμβαίνουν στην εκπαίδευση τους, στερώντας τους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σχολείο, υποχρεώνοντάς τους να εγκαταλείψουν το σχολείο πρόωρα ή να προσπαθήσουν να συνδυάσουν τη σχολική φοίτηση με υπερβολικά μακρά και βαριά εργασία.

Παρά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, περίπου 152 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να εργάζονται. Αν και συμβαίνει σε όλους σχεδόν τους τομείς, 7 στα 10 παιδιά εργάζονται στη γεωργία, σε αγροτικές εργασίες.

Στην Ινδία γύρω στο 12% όλων των παιδιών απασχολούνται με κάποια μορφή παιδικής εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η UNICEF το 2017. Εκατοντάδες παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο κάθε χρόνο για να βοηθήσουν τους γονείς τους να κερδίσουν τα προς το ζην.

Πολλά παιδιά αναγκάζονται επίσης να εργάζονται σε επικίνδυνες καταστάσεις με εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος.

Η διαφορά μεταξύ των «χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας» και της «επικίνδυνης παιδικής εργασίας» είναι η εξής :

Οι χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας καθορίζονται από τη Σύμβαση αριθ. 182 της ΔΟΕ, και αφορούν όλες τις μορφές δουλείας ή πρακτικές παρόμοιες με τη δουλεία, όπως η πώληση και η εμπορία παιδιών, η απαγωγή και η καταναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής υποχρέωσης παιδιών για χρήση σε ένοπλες συγκρούσεις.Περιλαμβάνει τα παιδιά που είναι υπο το καθεστώς δουλείας, που χωρίζονται από τις οικογένειές τους, που εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους και ασθένειες ή που έχουν αφεθεί να φροντίζουν μόνα για τους εαυτούς τους στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, συχνά σε πολύ νεαρή ηλικία.

Η επικίνδυνη παιδική εργασία από την άλλη ορίζεται από την ΔΟΕ ως έργο το οποίο, λόγω της φύσης ή των περιστάσεων υπό τις οποίες εκτελείται, ενδέχεται να βλάψει την υγεία, την ασφάλεια ή την ηθική των παιδιών. Περιλαμβάνει κάθε έργο που εκθέτει τα παιδιά σε σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Το αν μια συγκεκριμένη μορφή «εργασίας» μπορεί να ονομαστεί «παιδική εργασία» εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, τον τύπο και τις ώρες εργασίας, τους όρους υπό τους οποίους εκτελείται αυτή και τους στόχους που επιδιώκουν οι μεμονωμένες χώρες. Η απάντηση διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς και μεταξύ πολιτειών εντός των χωρών.

Τουρκία

26 παιδιά -εργάτες πέθαναν στην Τουρκία τους πρώτους πέντε μήνες του 2019, μια μικρή ποσοστιαία πτώση πάντως από πέρυσι, σύμφωνα με μια οργάνωση που παρακολουθεί περιστατικά που σχετίζονται με την εργασία στη χώρα.

Η Συνέλευση για την Υγεία και την Ασφάλεια Εργασίας (ISIG) δημοσίευσε μια έκθεση την Τρίτη.

"Αν και υπάρχουν μόνο στατιστικές εργατικού δυναμικού για παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών, ο αριθμός των παιδιών εργαζομένων αυξήθηκε σε 7.000 το 2018. Αν και ανακηρύχθηκε το «Έτος για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας», το 2018 έγινε η χρονιά με τον υψηλότερο αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκε στο χώρο εργασίας", ανέφερε η έκθεση.

"Η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να τερματίσει την παιδική εργασία, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην πραγματικότητα", σύμφωνα με την έκθεση.

"Ένας από τους λόγους για την έκταση της παιδικής εργασίας στην Τουρκία είναι οι κρατικές πολιτικές, καθώς και η έλλειψη ελέγχου και πολιτικής ατιμωρησίας", προσθέτει η έκθεση.

Τέσσερα από τα 26 παιδιά ήταν μετανάστες και άλλα τέσσερα ήταν κορίτσια που γίνονταν αντικείμενο εκμετάλλευσης σε αγροτική εργασία, ειδικά ως απλήρωτοι οικογενειακοί εργαζόμενοι, ανέφερε.

Μπαγκλαντές

Η κατάσταση στην χώρα είναι ζοφερή.

Κατά την επίσκεψη στις περιοχές Amin Bazar, Gabtoli, Mohammadpur, Sutrapur, Jatrabari και Kachpur, διαπιστώθηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών απασχολούνται σε μεταφορείς ανθρώπων, καθώς και σε εργαστήρια αυτοκινήτων και καταστήματα επαναφόρτισης μπαταριών. Οι εργοδότες ισχυρίστηκαν ότι τα παιδιά απασχολούνταν σύμφωνα με τις επιθυμίες των γονέων τους.

Ο Md Bulu, ιδιοκτήτης του Janani Engineering Workshop στο Gabtoli, δήλωσε ότι παρόλο που πολλά παιδιά και έφηβοι απασχολούνταν στο εργαστήριο, όλοι ήταν καλά φροντισμένοι και εκπαιδεύονται στις απαραίτητες δεξιότητες για να πετύχουν στον κλάδο.

Εν τω μεταξύ, ένας ιδιοκτήτης συνεργείου στο Amin Bazar και ένας άλλος στο Sutrapur κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα μηχανισμό μέτρησης και πιστοποίησης των δεξιοτήτων των παιδιών που εκπαιδεύονται στα εργαστήρια, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόοδό τους στον κλάδο.

Ο εργατικός νόμος απαγορεύει την απασχόληση παιδιών ηλικίας κάτω των 14 ετών σε επικίνδυνες εργασίες, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Κι ένας ακόμη λόγος είναι πως επί 38 τύπων παιδικής εργασίας που ταξινομούνται ως επικίνδυνα, ο τομέας των μεταφορών προσφέρει μερικούς από τους υψηλότερους μισθούς!

https://www.facebook.com/DhakaTribune/videos/493019954805520/

Η πολιτισμένη κοινωνία οφείλει να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά. Ξέρεις ότι τα παιδιά έχουν πια μεγαλώσει, όταν κάνουν ερωτήσεις που έχουν απαντήσεις. Αρκεί να είσαι έτοιμος να τις δώσεις...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ