Κόσμος

Ο Τραμπ δεν τα πάει καλά με τα πρωτόκολλα: Άγγιξε τη βασίλισσα παρά τους κανόνες

Πιο διαβασμένος από την προηγούμενη φορά μεν αλλά δεν απέφυγε τις… κακοτοπιές ο Ντόναλντ Τραμπ. Και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου και της συζύγου του η Βασίλισσα Ελισάβετ, την έκανε την… πατάτα.

Οι εικόνες μέσα από το επίσημο δείπνο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ έκαναν το γύρο του κόσμου. Με το φράκο του και την εντυπωσιακή Μελάνια στο πλευρό του, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν -κατά γενική ομολογία- καλύτερα προετοιμασμένος για το… τετ α τετ με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και για ό,τι απαιτούσε η περίσταση. Χαλιναγώγησε το «εγώ» του και τον εκρηκτικό χαρακτήρα του αλλά μια… γκάφα (εντάξει, όχι και τόσο μεγάλη) δεν την απέφυγε.

https://www.youtube.com/watch?v=dYKSQckdagA

Λίγο αφού τελείωσε την ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ίδιου και της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ η Βασίλισσα Ελισάβετ, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σπουδαία γυναίκα» για τις υπηρεσίες της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ ύψωσε το ποτήρι του για την πρόποση. Και όταν τσούγκρισε με την Βασίλισσα Ελισάβετ, εκεί έγινε το… «κακό».

Άπλωσε το χέρι του και άγγιξε τη Βασίλισσα στην πλάτη, σε μια κίνηση ως ένα προσωπικό «ευχαριστώ». Και εδώ «σπάει» το βασιλικό πρωτόκολλο, που θέλει τη Βασίλισσα να μην αγγίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο από κανέναν.

https://www.youtube.com/watch?v=N_N8iNJdP3I

Στο παρελθόν είχε σπάσει το πρωτόκολλο και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, ενώ… ενδείξεις υπάρχουν και για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει δείγματα γραφής ενός… διαβασμένου προέδρου. Πολλοί φοβούνταν πως μπορεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μπάκιγχαμ να… υπέκυπτε στον εκκεντρικό χαρακτήρα του. Αλλά δεν ξέφυγε από το κείμενο. Ούτε και περπάτησε… πιο μπροστά από τη Βασίλισσα Ελισάβετ (όπως είχε κάνει στην προηγούμενη επίσκεψή του) αυτή τη φορά.

Η εκτίμηση είναι πως αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε καλύτερα προετοιμασμένος στο Λονδίνο. Μπορεί σε συνεντεύξεις του πριν φτάσει στη Βρετανία να πέρασε… γενεές 14 τη Μέγκαν Μάρκλ (τη χαρακτήρισε «κακιά» και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ο πρίγκιπας Χάρι δεν εμφανίστηκε στο δείπνο), την Τερέζα Μέι και τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, αλλά από την ώρα που πάτησε Βρετανία ήταν απόλυτα… θεσμικός. Ένας άλλος Ντόναλντ Τραμπ. Βασίλισσα Ελισάβετ.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώθηκε σχετικά με τα βασιλικά πρωτόκολλα πριν από την επίσκεψη, η Τζούντι Τζέιμς που είναι ειδική σε θέματα γλώσσας του σώματος στην Βρετανία, δήλωσε στην Daily Telegraph ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε να έχει μελετήσει το πρωτόκολλο, σε σύγκριση με την προηγούμενη επίσκεψη στη Βρετανία, τον περασμένο Ιούλιο.

«Έδειχνε ότι ήξερε τι έκανε πολύ περισσότερο. Την τελευταία φορά υπήρξε ένας βαθμός αμηχανίας. Αυτή την φορά, ενέπνεε περισσότερο σεβασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά η Τζέιμς.

Υπάρχουν μία σειρά από κανόνες για την αλληλεπίδραση με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στην Βρετανία, δήλωσε η Άνγκελα Λεβίν, βασιλική βιογράφος. «Ποτέ δεν μιλάς πρώτος στην βασίλισσα. Περιμένεις να σου μιλήσει εκείνη. Ποτέ δεν την προσπερνάς. Στην περίπτωση που σταματήσει να τρώει, σταματάς να τρως» παρατήρησε η Λεβίν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές