Μέση Ανατολή

Ο ΟΗΕ καθιστά τη Σαουδική Αραβία υπεύθυνη για την «άνευ δίκης εκτέλεση» του Κασόγκι

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και άλλοι αξιωματούχοι της χώρας είναι υπεύθυνοι για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανέφερε η εισηγήτρια του ΟΗΕ, Ανιέζ Καλαμάρ.

Η Καλαμάρ ζήτησε από τα κράτη να επεκτείνουν τις κυρώσεις ώστε να περιλαμβάνονται ο πρίγκιπας και τα περιουσιακά του στοιχεία, έως ότου να αποδείξει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την δολοφονία.

Ο Κασόγκι, αρθρογράφος της Washington Post και επικριτής του σαουδάραβικού θρόνου, εθεάθη τελευταία φορά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Όπως ανέφερε σαουδάραβας εισαγγελέας, το πτώμα του δημοσιογράφου διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε εκτός του κτιρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.

Στα συμπεράσματα της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ, γίνεται λόγος για «σκόπιμη και προσχεδιασμένη εκτέλεση», για την οποία η Σαουδική Αραβία είναι υπεύθυνη, σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα στοιχεία που επιβάλλουν την περαιτέρω έρευνα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, περιλαμβανομένου του πρίγκιπα", δήλωσε η εισηγήτρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ