Εκκλησία

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής περί αναληθών δημοσιευμάτων

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής μιλά για τη θέση του απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε πρόσφατο δημοσίευμα έγκριτης κυπριακής Εφημερίδας, σε σχέση με τις εξελίξεις στην Εκκλησία της Κύπρου, δημοσιογραφικά αναφέρεται, εσφαλμένα, ότι εγώ, ως Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, είμαι εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Διαψεύδω κατηγορηματικά αυτή την άποψη και δηλώνω με στεντόρεια τη φωνή προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η αγάπη και ο σεβασμός μου προς τον ιερό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και όλων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι δεδηλωμένη και ειλικρινής, όπως αναφέρεται στο imtamasou.org.cy.

Ουδέποτε τα εκκλησιαστικά μου κριτήρια στήριξης, ιδιαίτερα προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον οποίο ιδιαιτέρως σέβομαι και εκτιμώ, είχαν ή έχουν σχέση με γεωστρατηγικά πολιτικά συμφέροντα τρίτων χωρών, όπως αφήνει να υπονοηθεί το δημοσίευμα.

Μοναδική μου έγνοια και φροντίδα ήταν, είναι και θα είναι το συμφέρον της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου και του λαού μας, γενικότερα.

Η Εκκλησία της Κύπρου, με ευλογία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄ και παρότρυνση του Ηγουμένου Κύκκου και νυν Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, με απέστειλε επίσημα, με υποτροφία της Μονής Κύκκου, το 1992 να σπουδάσω Θεολογία στη Ρωσία, για να μάθω καλά τη ρωσική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό και να αποτελέσω τη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών μας.

Μετα τις σπουδές μου στη Ρωσία, με παρότρυνση και πάλι του Ηγουμένου Κύκκου κ. Νικηφόρου και χρηματοδότηση της Αμερικάνικης Πρεσβείας, στάληκα σε Πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να παρακολουθήσω Σεμινάρια, με τίτλο: “Τρόποι Κοινωνικής Δράσης Θρησκευτικών Οργανισμών”. Το Πρόγραμμα αυτό προέκυψε, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Γεώργιου Μπους.

Τις πολύτιμες γνώσεις που απέκτησα εφαρμόζω σήμερα με συνέπεια στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής. Ανάμεσα στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα, πραγματοποιούνται και οι εκδηλώσεις, τις οποίες το άρθρο χρωματίζει, άσχετα με τον πραγματικό φιλανθρωπικό σκοπό, για τον οποίο οι Διοργανωτές τους, και όχι η Μητρόπολη Ταμασού, χρηματοδοτούν.

Το ότι με σοβαρότητα εδώ και 27 χρόνια εκτελώ τα συγκεκριμένα καθήκοντα, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει να θίγονται ή να βγάζουν λανθασμένα συμπεράσματα, συνδέοντας την πνευματική μου διακονία με την κοσμική πολιτική των κρατών μας.

Κτίσαμε με μεθοδο από το μηδέν τον θρησκευτικό τουρισμό από τη Ρωσία, προς όφελος της πίστης και του λαού μας και με πάρα πολύ κόπο και δράσεις φροντίζουμε για τις θρησκευτικές και πολιτιστικές ανάγκες των 50,000 Ρώσων μονίμων κατοίκων ομοδόξων αδελφών. Αυτό το πράττουμε με ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια και είμαι υπερήφανος που συνέδραμα, έστω και στο ελάχιστο, μαζί με πολλούς άλλους, στην εμπέδωση της αγάπης και συνεργασίας μεταξύ των ορθοδόξων λαών μας.

Οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας σε όλα τα επίπεδα αποτελούν στόχο ολόκληρης της Ιεράς Συνόδου και αυτό εξυπηρετώ με θρησκευτική ευλάβεια. Τα υπόλοιπα, που λέγονται και σχολιάζονται κατά καιρούς για το πρόσωπό μου, προσπαθώντας να δώσουν πολιτική διάσταση στο πνευματικό και πολιτιστικό έργο, που μου ανέθεσε η Εκκλησία, θεωρώ ότι αποτελούν αρνητική προπαγάνδα, που μοναδικό στόχο έχει τη δυσφήμιση, τόσο του προσώπου μου, όσο και του έργου που επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Για ποιο λόγο; Αυτό το αφήνω στην κρίση της κοινής γνώμης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...