Κόσμος

Ο Ζαρίφ αποκαλύπτει χάρτη με τη διαδρομή του αμερικανικού drone



Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι κατέρριψαν μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος ανοιχτά του Ιράν. Την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «σταμάτησε» μια στρατιωτική επίθεση ενάντια στο Ιράν 10 λεπτά πριν πραγματοποιηθεί, όταν διαπίστωσε ότι 150 άτομα θα σκοτωθούν από την επίθεση αυτή.

Χάρτη με την «πορεία, την τοποθεσία και το σημείο σύγκρουσης του αμερικανικού στρατιωτικού drone που κατέστρεψε το Ιράν» στις 20 Ιουνίου δημοσίευσε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Στις 00:14 αμερικανικό drone απογειώθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ιράν. Το στοχεύσαμε στις 04:05 στις συντεταγμένες (25 ° 59'43" N 57 ° 02'25 "E) κοντά στο Κουχ-ε Μομπάρακ», ανέφερε ο κ. Ζαρίφ.
https://twitter.com/JZarif/status/1142432319288090624?ref_src=twsrc%5Etfw

Οπως πρόσθεσε, «έχουμε ανακτήσει τμήματα του αμερικανικού στρατιωτικού drone στα χωρικά μας ύδατα, όπου καταρρίφθηκε».

Επανέλαβε, δε, ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει πόλεμο, ωστόσο θα υπερασπιστεί τον ουρανό, τη γη και τα ύδατά της.

 

https://twitter.com/JZarif/status/1142436757801197568?ref_src=twsrc%5Etfw

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον έγιναν χειρότερες την Πέμπτη, όταν οι ιρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό drone, τονίζοντας πως βρισκόταν σε ιρανικό εναέριο χώρο.

Την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «σταμάτησε» μια στρατιωτική επίθεση ενάντια στο Ιράν 10 λεπτά πριν πραγματοποιηθεί, όταν διαπίστωσε ότι 150 άτομα θα σκοτωθούν από την επίθεση αυτή.

Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εντάθηκε το τελευταίο διάστημα, αφότου το Πεντάγωνο ενίσχυσε τη στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο, αναπτύσσοντας ένα αεροπλανοφόρο. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για δυνητική απειλή από την Τεχεράνη.

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...