Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας «κλειδώνει» το Επικρατείας - Ποια ονόματα ακούγονται

Το Μαξίµου παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, χωρίς όµως αυτές να τροποποιούν τον προεκλογικό σχεδιασµό του πρωθυπουργού και του επιτελείου του. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς και µάλιστα σήµερα ξεκινά και επισήµως το πρόγραµµα οµιλιών του Αλέξη Τσίπρα, µε ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στην πλατεία Ασωµάτων, στο Θησείο. Η προεκλογική καµπάνια του σχήµατος φαίνεται πως θα στηριχθεί σε εκδηλώσεις σε µικρότερους ανοιχτούς χώρους, όπως επίσης και σε στοχευµένες πρωθυπουργικές περιοδείες αλλά και επισκέψεις σε χώρους µε ιδιαίτερους συµβολισµούς, όπως π.χ. στις εγκαταστάσεις της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας και στο Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας.

Ολα δείχνουν ότι σήµερα θα ανακοινωθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία σε πλήρη σύνθεση. Η Κουµουνδούρου αποκάλυψε το όνοµα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Βασίλη Βασιλικού, και υπό την πίεση της ανακοίνωσης του Γιώργου Γραµµατικάκη ότι δεν θα συµµετάσχει τελικώς στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ µολονότι του έγινε επίσηµη πρόταση, την οποία και αρχικώς συζήτησε. Οι πληροφορίες εµφανίζουν τον πρώην ευρωβουλευτή του Ποταµιού να ενοχλείται από σχόλια και γκρίνιες προσώπων που εντάσσονται στους συµµάχους του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξαν στον ίδιο πολιτικό χώρο µε τον κ. Γραµµατικάκη.

Εκλόγιµες θέσεις στο Επικρατείας αναµένεται να έχουν η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, όπως επίσης και ο γραµµατέας της ΚΕ του κόµµατος Πάνος Σκουρλέτης. Για την τέταρτη εξασφαλισµένα εκλόγιµη θέση όλα τα δεδοµένα θεωρούνται ανοιχτά, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί στέλεχος από την Προοδευτική Συµµαχία.

Εχει ενδιαφέρον να φανεί εάν στο ψηφοδέλτιο θα ενταχθούν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαµπουράρης ή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης και όχι απαραίτητα σε εκλόγιµες θέσεις.

Σηµειωτέον πως τελικώς ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, δεν θα κατέβει ως υποψήφιος ούτε στο Επικρατείας ούτε µε σταυρό στην Περιφέρεια Ρεθύµνου. Τσίπρας και Αποστολάκης είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση το βράδυ της Κυριακής µετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στη διάρκεια της οποίας συµφώνησαν πως ο υπουργός θα πρέπει απερίσπαστος να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ιδίως τώρα που απαιτείται εγρήγορση σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η εξέλιξη αυτή θεωρητικά διευκολύνει και τον πρωθυπουργό στις αποφάσεις του, καθώς θα έχει µεγαλύτερη ευελιξία στο να επιλέξει ποιο θα είναι το τέταρτο πρόσωπο που θα επιλεγεί για µία από τις σίγουρες εκλόγιµες θέσεις στο Επικρατείας. Σηµειωτέον πως το Μαξίµου έκρινε σκόπιµη την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το απόγευµα της Κυριακής ώστε να γίνει εκτίµηση της κατάστασης και απορρίπτει τις αιτιάσεις όσων κακόπιστων αναφέρουν ότι έγινε για επικοινωνιακούς λόγους. Σχολιάζουν µάλιστα πως, εφόσον ο πρωθυπουργός συνέχιζε την περιοδεία του στα ∆ωδεκάνησα, θα κατηγορούνταν από τα ίδια πρόσωπα πως δεν κυβερνά την ώρα που ελλοχεύουν εθνικοί κίνδυνοι, αλλά ασχολείται µε προεκλογικές εξορµήσεις.

Οπως και να ’χει πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιµείνει και το επόµενο διάστηµα στην ανάδειξη του προγράµµατός του, προσπαθώντας να καταδείξει συγχρόνως τις «γκρίζες ζώνες» του προγράµµατος της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα νησιά που έχουν λιγότερους από 1.000 κατοίκους, όπως επίσης και τη δυνατότητα για όσους δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές να έχουν φορολογικό συντελεστή 22% για εισοδήµατα έως 30.000 ευρώ αντί των 20.000 ευρώ που ίσχυαν.

Γέφυρα: Ακόμα περισσότερο επίκαιρη η ανάγκη της σύγκλισης
Επιµένει η «Γέφυρα» στη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάµεων και µάλιστα έπειτα από συνάντηση των µελών της το µεσηµέρι του Σαββάτου εκτιµήθηκε ότι αυτή η αναγκαιότητα επικαιροποιείται ακόµη περισσότερο εν όψει της 7ης Ιουλίου και εποµένως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να ανατραπούν οι συσχετισµοί. Τα µέλη της πρωτοβουλίας που συµµετέχουν στο πολιτικό συντονιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, στην επικοινωνιακή επιτροπή και στην επιτροπή προγράµµατος ενηµέρωσαν τους παρισταµένους για τον κεντρικό προεκλογικό σχεδιασµό. Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία συµµετέχουν µέλη της «Γέφυρας», όπως οι Μυρσίνη Ζορµπά (Α’ Αθηνών), Κατερίνα Αρβανιτάκη (Βόρειος Τοµέας Αθηνών), Γιώργος Μακρυνός (Β’ Πειραιώς), Μαρία Ρεπούση (Α’ Πειραιώς), ενώ στελέχη της πρωτοβουλίας ενδέχεται να συµπεριληφθούν και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ