Ένοπλες Συρράξεις

Ουκρανικές δυνάμεις "εξαϋλωσαν" ρωσικό ραντάρ Zoopark-1 - Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Α.Ουκρανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ουκρανοί στρατιώτες εντόπισαν και εξάλειψαν το πανίσχυρο ρωσικό σύστημα αναγνώρισης πυραύλων και πυροβολικού Zoopark-1, στα στρατηγικά εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας.

Το Azov Regiment της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι στις 23 Ιουνίου εντοπίστηκε το σύγχρονο συγκρότημα ραντάρ Zoopark-1 κοντά στην πόλη Gorlivka που κατελήφθη από τους αυτονομιστές το 2014, μετά τη σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία.

Υλικό που αποδεσμεύθηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις δείχνει το υπερσύγχρονο ραντάρ Zoopark-1 να έχει υποστεί σοβαρές βλάβες μετά από την επίθεση των Ουκρανών.

Το Zoopark-1 ή 1L219 είναι ένα σύστημα ραντάρ απου αναπτύχθηκε από κοινού από την Almaz-Antey για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για ένα κινητό ραντάρ που βασίζεται σε ένα κομμάτι MT-LBu με tracking για την απόκτηση συντεταγμένων των θέσεων του εχθρού. Το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει κινούμενους στόχους εδάφους σε απόσταση 40 χιλιομέτρων.

https://www.youtube.com/watch?v=5lwOjDf_KYU

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι το σύστημα ραντάρ Zoopark-1 είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα αναγνώρισης . Ανακαλύπτει εγκαίρως την τοποθεσία του εχθρού και καθορίζει την πορεία των φίλιων επιχειρήσεων.

Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν καθώς οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας πραγματοποίησαν 34 επιθέσεις στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία, την Πέμπτη 27 Ιουνίου.

"Την προηγούμενη μέρα τραυματίστηκε ένας Ουκρανός στρατιώτης σε δράση, και άλλοι δύο σοβαροί τραυματισμοί που σχετίζονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις", ανέφερε το κέντρο Τύπου της έδρας της Joint Forces Operation (JFO) στο Facebook σε μια ενημέρωση το πρωί της Παρασκευής 28 Ιουνίου.

"Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 34 επιθέσεις στις θέσεις των Ουκρανών, συμπεριλαμβανομένων 13 επιθέσεων με χρήση πυροβόλων συστημάτων 153mm και 122mm, καθώς και κονιάματα 120mm και 82mm που απαγορεύτηκαν από τις συμφωνίες του Μινσκ", πρόσθεσε το κέντρο Τύπου.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές εκθέσεις πληροφοριών, τραυματίστηκαν τρεις "εισβολείς".

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας έχουν ήδη ασκήσει τρεις επιθέσεις σε θέσεις JFO στο Donbass, χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα του ουκρανικού στρατού προς το παρόν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ