Κοινωνία

Οργανωμένες παραλίες: Τι πρέπει να ξέρετε

Το νομικό καθεστώς που διέπει την... συμπεριφορά στις παραλίες, αλλά και τις προϋποθέσεις ώστε να δικαιολογείται το εισιτήριο σε οργανωμένες παραλίες περιγράφει με ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Ενωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) περιγράφεται πως «όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους».

Το πρέπει να γνωρίζετε για τις οργανωμένες παραλίες;
Επιπλέον, η ΕΚΠΟΙΖΩ περιγράφει λεπτομερώς τις υποχρεώσεις όσων εκμεταλλεύονται μια οργανωμένη παραλία και όσα είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να παρέχουν στους λουόμενους;

Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο, ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης πόσο καλείται να πληρώσει αν κάνει χρήση της. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών και για την ξαπλώστρα και για τις όποιες άλλες παρεχόμενες επ αμοιβή υπηρεσέις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση της ΕΚΠΟΙΖΩ πως οσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου - για όσους δεν γνωρίζουν τα 20 «διαμάντια» στην Αττική που μπορεί να κολυμπήσει κανείς χωρίς εισιτήριο - είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, από τον Ιούνιο ως και τον Αύγουστο και από τις 10:30 το πρωί ως τις 17:30.

Που μπορεί να κολυμπά κανείς με ασφάλεια στις οργανωμένες παραλίες;
Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες (σημκαδούρες) των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι. Η επισήμανση είναι σημαντική ώστε να γνωρίζουν όσοι κολυμπούν τα όρια εντός των οποίων μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

Με τον ίδιο τρόπο, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και άλλων μέσων αναψυχής - τζετ σκι, ποδήλατα θαλάσσης, σερφ κτλ - είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Που επιτρέπονται και που όχι τα θαλάσσια σπορ στις παραλίες;
Επιπλέον, τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) απαγορεύονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.

Καλό είναι επίσης να γνωρίζεται πως απαγορεύεται εν γένει η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00. Τέλος, σε ό, τι αφορά τα wind surf, αυτά πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Κόστος οργανωμένων παραλιών
«Σήμερα μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να διαθέσει ένα υπέρογκο ποσό για την είσοδό της σε μια οργανωμένη παραλία καθώς και για να πάρει ένα καφέ ή αναψυκτικό, νερό και τοστ» σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ για το κόστος της χρήσης μια οργανωμένης παραλίας.

«Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένο στις οργανωμένες παραλίες να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ-σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης» καταλήγει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...