Υγεία

Νοσοκομείο Αττικόν: Χειρούργησαν μέσα στη μήτρα έμβρυο με σοβαρή κήλη

Γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν αντιμετώπισαν την σοβαρή κήλη εμβρύου, χειρουργώντας το μέσα στη μήτρα της μητέρας του.

Γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν διόρθωσαν προσωρινά την σοβαρή κήλη εμβρύου, με μία επέμβαση που έγινε στη μήτρα της μητέρας του. Το μωρό είχε κήλη στο διάφραγμα, τον μεγάλο μυ της αναπνοής που χωρίζει την κοιλιά από τον θώρακα.

Η επέμβαση ήταν ελάχιστα επεμβατική (έγινε ενδοσκοπικά, με την καθοδήγηση υπερήχων) και ήταν επιτυχημένη. Μητέρα και έμβρυο είναι σε πολύ καλή μετεγχειρητική κατάσταση και το έμβρυο δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στη θεραπεία.

Ωστόσο οι γιατροί θα εξακολουθήσουν να θεωρούν πως η κατάστασή του είναι κρίσιμη έως ότου γίνει ο τοκετός και διορθωθεί με οριστική χειρουργική επέμβαση η κήλη του.

Η πρωτοποριακή επέμβαση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, έγινε στις 15 Ιουνίου 2019. Σχεδιάστηκε από τον παγκοσμίου φήμης ειδικό στην Εμβρυϊκή Ιατρική καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη, του King's College Hospital, στο Λονδίνο. Ο κ. Νικολαΐδης είχε αξιολογήσει την μητέρα και το έμβρυο σε εξέταση που διεξήγαγε στο Αττικόν δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από γιατρούς της Ομάδας Ενδομητρίων Επεμβάσεων που υπάγεται στην Γ' Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιβλέπουσα ήταν η διευθύντρια της Κλινικής, καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου. Την επέμβαση πραγματοποίησε ι δρ Γεώργιος Παπαϊωάννου, υπεύθυνος της Μονάδας Εμβρυομητρικής Ιατρικής & Θεραπείας Εμβρύου «Κύπρος Νικολαϊδης» στο Νοσοκομείο Αττικόν, σε συνεργασία με τους δρες Nicola Persico, υπεύθυνο της Μονάδας Θεραπείας Εμβρύου της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μιλάνου και Isabella Fabietti, επιμελήτρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μιλάνου.

Τι είναι η διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη γενικά είναι μία διαταραχή κατά την οποία εισέρχονται στον χώρο του θώρακα όργανα της κοιλιάς, μέσω μιας διευρυμένης οπής στο διάφραγμα.

Ειδικά στα έμβρυα, η μετακίνηση αυτή έχει ως συνέπεια να καταλαμβάνουν τα όργανα της κοιλιάς ζωτικό χώρο που προορίζεται για την ανάπτυξη των πνευμόνων. Το επακόλουθο μπορεί να είναι η ελλιπής ανάπτυξη των πνευμόνων, δηλαδή η υποπλασία των πνευμόνων.

Μετά τη γέννηση, η υποπλασία των πνευμόνων οδηγεί στην αναπνευστική ανεπάρκεια και την επίμονη πνευμονική υπέρταση ποσοστό έως και 30% των πασχόντων βρεφών.

Η διαφραγματοκήλη παρουσιάζεται συχνότερα στην αριστερή πλευρά του θώρακα και σπανιότερα στην δεξιά ή στο κέντρο του διαφράγματος.

Η συγγενής (εκ γενετής) διαφραγματοκήλη είναι μία σπάνια νόσος. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει 1-4 ανά 10.000 νεογέννητα βρέφη. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η αναλογία αυτή σημαίνει πως ετησίως διαγιγνώσκονται έως και 2.500 βρέφη με συγγενή διαφραγματοκήλη.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...