Εσωτερική Ασφάλεια

Νέος Ποινικός Κώδικας: Ευνοϊκότερος για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης – Φυλακή στο …σπίτι τους, οι πολυϊσοβίτες

Τη δυνατότητα να αιτηθούν την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής τους, ακόμη και αν αυτή ανέρχεται σε πολλές φορές ισόβια, αποκτούν πλέον κατάδικοι στις φυλακές της χώρας, με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που θα τεθεί από αύριο, 1η Ιουλίου, σε ισχύ.

Οι νέες διατάξεις και συγκεκριμένα το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα, προβλέπουν πως καταδικασθέντες σε περισσότερες από μια φορά σε ισόβια, μπορούν να ζητήσουν την υφ’ όρων απόλυσή τους και την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής τους. Μόνη προϋπόθεση που τίθεται, είναι οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι να έχουν εκτίσει μέχρι και το 16ο έτος από την ποινή που τους έχει επιβληθεί.

Οι νέες ρυθμίσεις «πιάνουν», όπως σημειώνουν νομικοί, και τους καταδικασθέντες ως μέλη της «17Ν», μέλη της οποίας βρίσκονται στη φυλακή από το 2003. Μάλιστα, η αίτηση για κατ’ οίκον περιορισμό μπορεί να γίνει δεκτή ακόμη και αν ο κατάδικος βαρύνεται με άλλο αδίκημα (όχι δηλαδή για αυτό το οποίο καταδικάσθηκε) με την άσκηση ποινικής δίωξης. Για να μην «προχωρήσει» η αίτηση κρατούμενου για κατ΄ οίκον περιορισμό θα πρέπει για τη ποινική δίωξη που του ασκήθηκε να υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη του κατά το χρονικό διάστημα εκτίει την ποινή του.

Ακόμη, με το νέο Ποινικό Κώδικα (άρθρο 187) προβλέπεται πως όσοι συγκροτήσουν τρομοκρατική οργάνωση και δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν το σκοπό για τον οποίο τη συγκρότησαν τιμωρούνται με μειωμένη ποινή (ελαφρυντική περίσταση).

Αντίθετα για την εγκληματική οργάνωση προβλέπονται μεγαλύτερες ποινές ακόμη και αν τα μέλη της δεν προλάβουν να τελέσουν αξιόποινες πράξεις. Με απλά λόγια, δηλαδή, αν κάποιοι συγκροτήσουν εγκληματική οργάνωση για να πουλήσουν ναρκωτικά αλλά τελικά δεν το καταφέρουν θα τιμωρηθούν με ποινή από πέντε μέχρι 15 έτη κάθειρξη. Αν, όμως, συγκροτήσουν τρομοκρατική οργάνωση για να επιτεθούν για παράδειγμα, σε κυβερνητικούς στόχους και δεν προλάβουν, τιμωρούνται με πολύ μικρότερες ποινές, ίσως και το μισό από την ποινή που προβλέπεται για την εγκληματική οργάνωση.

Συμβούλιο της Ευρώπης: αd hoc έλεγχος στις νέες διατάξεις

Την ίδια ώρα, η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ad hoc διαδικασία ελέγχου των νέων διατάξεων. Αντικείμενο του ελέγχου θα είναι οι διατάξεις εκείνες που μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα και οι οποίες ενδέχεται να ενισχύσουν φαινόμενα διαφθοράς.

Να σημειωθεί ότι η GRECO υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει αρμοδιότητες να επιβάλει ακόμη και κυρώσεις εφόσον διαπιστώσει νομοθετικές αστοχίες και παρατυπίες. Μάλιστα, η ίδια Ομάδα, στην οποία υπάγονται 49 κράτη (48 ευρωπαϊκά και οι ΗΠΑ) ξεκινάει έλεγχο και στη Σλοβενία με αφορμή νομοθετική ρύθμιση, η οποία μπορεί να επιφέρει περιορισμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...