Επιστήμες Υγείας

Νέα έρευνα: Το πάχος σε χαζεύει!

Η ύπαρξη λίπους θα μπορούσε να σας κάνει ανόητο, λέει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Endocrinology και προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν επιπλέον 650 θερμίδες ημερησίως θα μπορούσαν να αναπτύξουν διαταραχές του εγκεφάλου και των γνωστικών λειτουργιών.

Ο καθηγητής Nicolas Cherbuin του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, κύριος συγγραφέας της μελέτης με τίτλο «Η ζάχαρη στο μυαλό» ανέλυσε 200 διεθνείς μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που παρακολούθησε τη γνωστική υγεία περισσότερων από 7.000 ανθρώπων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιλογές για τον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Ο Cherbuin σε ένα πανεπιστημιακό ενημερωτικό δελτίο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σχέση του εγκεφάλου με μια πολύ κακή διατροφή γρήγορου φαγητού και μικρή άσκηση.

"Βρήκα με ισχυρές αποδείξεις ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη σωματικής άσκησης για παρατεταμένες χρονικές περιόδους τους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και σημαντική πτώση της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως η άνοια και η συρρίκνωση του εγκεφάλου".

Η μελέτη δείχνει ότι περίπου το 30% του ενήλικου πληθυσμού στον κόσμο είναι υπέρβαρο και περίπου το 10% των ενηλίκων θα έχει διαβήτη τύπου 2 έως το 2030.

«Η σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της ταχείας χειροτέρευσης της εγκεφαλικής λειτουργίας είναι ήδη καθιερωμένη», δήλωσε ο καθηγητής Cherbuin.

"Αλλά η δουλειά μας δείχνει ότι ο νευροεκφυλισμός, ή η απώλεια και η λειτουργία των νευρώνων, τίθεται πολύ, πολύ νωρίτερα - βρήκαμε μια σαφή σχέση μεταξύ αυτής της επιδείνωσης του εγκεφάλου και των ανθυγιεινών επιλογών του τρόπου ζωής. Οι βλάβες που έγιναν είναι σχεδόν μη αναστρέψιμες όταν το άτομο φτάσει στη μέση ζωή, γι 'αυτό παροτρύνουμε όλους να τρώνε υγιεινά και να  διαμορφώνουν το σώμα τους όσο το δυνατόν νωρίτερα - κατά προτίμηση στην παιδική ηλικία αλλά σίγουρα γύρω  στην ενηλικίωση".

Η μελέτη σημειώνει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν σήμερα 650 περισσότερες θερμίδες ημερησίως από κάποιον που ζούσε πίσω σχεδόν πριν από πέντε δεκαετίες.

"Η επιπλέον ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν καθημερινά άνθρωποι σε σύγκριση με 50 χρόνια πριν σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μια ανθυγιεινή διατροφή", δήλωσε. «Οι άνθρωποι που τρώνε πάρα πολύ από το λάθος είδος φαγητού, ιδιαίτερα το γρήγορο φαγητό, είναι η άλλη μεγάλη ανησυχία. Ως κοινωνία, πρέπει να σταματήσουμε να ρωτάμε:« θέλετε πατάτες με αυτό; », και τη νοοτροπία που έρχεται με αυτό. Αν δεν το κάνουμε, τότε περιμένετε να δείτε περισσότερους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. "

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...