Πολιτική

"Μύλος" με το ντιμπέιτ Μύλος με το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών: Ποιες ημερομηνίες έχουν πέσει στο τραπέζι

Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, εν όψει των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν έφερε τρικυμία στα κομματικά επιτελεία και νέα αφορμή αντιπαράθεσης, καθώς ανέτρεψε τον σχεδιασμό για το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου.

Αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων έχει προκαλέσει η αλλαγή ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές 2019, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Αρχικά, η τηλεμαχία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός ανατράπηκε με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιουνίου για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν στην οποία θα συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας. Η κρισιμότητα της συγκεκριμένης Συνόδου είναι τέτοια που ενδεχομένως να διαρκέσει ώρες μέχρι να βγει «λευκός καπνός».

Για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής του ντιμπέιτ, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για 27 Ιουνίου, 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου, δίχως, ωστόσο, τα κομματικά επιτελεία να έχουν καταλήξει κάπου. Αντίθετα, το κλίμα φαίνεται να είναι πολεμικό.

«Παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορώ να βγω με Skype από τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή, ερωτηθείς για το ντιμπέιτ.

Από την πλευρά της, η ΝΔ ενημέρωσε μέσω πηγών ότι μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε καταστεί εφικτό να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα.

Σύμφωνα με τις γαλάζιες πηγές, ο Νάσος Ηλιόπουλος επικοινώνησε με τη ΝΔ και πρότεινε δύο εναλλακτικές ημερομηνίες για τη τηλεμαχία: 27 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου.

«Η ΝΔ κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου», ανέφεραν οι πηγές. Μετά από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα, η ΝΔ πρότεινε και  μια τρίτη εναλλακτική: 28 Ιουνίου.

Ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Ηλιόπουλος ενημέρωσε πως τα κόμματα δεν έχουν συμφωνήσει σε κοινή ημερομηνία.

Με το ενδεχόμενο διεξαγωγής του ντιμπέιτ στις 2 Ιουλίου φαίνεται να συμφώνησε και το ΚΚΕ, αφήνοντας, όμως, αιχμές, για τη διαδικασία των διαβουλεύσεων.

Το ΚΚΕ «παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματισμένη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την 1η Ιουλίου, δέχτηκε να μεταθέσει την ημερομηνία προκειμένου να διευκολύνει», ανέφερε σε χτεσινή ανακοίνωση ο Περισσός, προσθέτοντας ότι «καθόρισε την προεκλογική του δραστηριότητα και μάλιστα σε ένα σύντομο χρόνο που δεν τον επέλεξε το ίδιο».

«Το ΚΚΕ πρότεινε εκ νέου άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 2 Ιουλίου. Από κει και πέρα δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές σκοπιμότητας που δε βοηθάνε την όλη διαδικασία, ούτε φυσικά να ανατρέψουμε άρδην τον προεκλογικό μας σχεδιασμό, όταν μάλιστα ήδη δύο φορές το έχουμε πράξει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ, μέσω άτυπης ενημέρωσης, έκανε γνωστό ότι πρότεινε τρεις εναλλακτικές ημερομηνίες, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε για τις «εντελώς ανελαστικές σχετικές δεσμεύσεις του».

Το ΚΙΝΑΛ κάλεσε να να υπάρξει συνεννόηση και τελική απόφαση άμεσα διότι «ο σχεδιασμός του τελευταίου 10ημέρου της προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να είναι στον αέρα», σύμφωνα με το athina984.gr.

«Ούτε στο γαϊτανάκι χρέωσης ευθυνών για το ενδεχόμενο ματαίωσης τελικά του ντιμπέιτ συμμετέχουμε, ούτε θα παίξουμε άλλο την κολοκυθιά των ημερομηνιών. Κυρίως όμως δεν θα επιτρέψουμε μέσα από τεχνάσματα να στηθεί από την πίσω πόρτα το πολυπόθητο debate των 2 "μονομάχων", με το πρόσχημα ότι καμιά τελικά από τις ημερομηνίες που προτείναμε δεν τους βολεύει», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ